Tradiții de Sânzâiene, la Mociu

de | iun. 23, 2017 | Activități parohiale

Creștinii sărbătoresc în fiecare an la 24 iunie, nașterea Sf. Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor sub numele de Sânzâiene. Numele de „Sânzâiene” vine de la zeița romană Santa Diana patroana vânătorilor și a pădurilor. Semnificația acestei sărbători este una a iubirii și a fertilității. Sânzâienile erau considerate încă de pe vremea lui Cantemir ca fiind niște femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui.

S-a păstrat în oarecare măsura și în parohia Mociu, ca în tot Ardealul tradițiile legate de sânzâiene. În special femeile și copiii culeg flori de sânzâiene, care sunt împletite sub forma de coronițe. Sunt făcute atâtea coronițe câți membri sunt în casă și se aruncă pe casă. Era credința că cele care rezistă mai mult acela avea viață mai lungă. La Centrul de Îngrijire și Asistență „Sf. Nicolae” din Mociu, în cadrul activităților de terapie ocupațională au fost confecționate de către beneficiari coronițe din flori de sânziene, amintindu-le astfel și de tradițiile din localitățile din care ei provin, majoritatea fiind ardeleni, a transmis pentru radio Renașterea părintele Iustin Câmpean, coordonatorul centrului din Mociu.

 

Ultimele articole

Hramul Parohiei „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

Hramul Parohiei „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

Sărbătoarea Naşterii Domnului, numită în popor Crăciunul, ne aduce vestea venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu făcut om, pentru mântuirea noastră, fiind cea mai importantă sărbătoare pentru comunitatea noastră parohială din cartierul Gheorgheni, care își serbează...