„Tradiții Vii – locuri, oameni, obiceiuri, mărturii”

de | iul. 22, 2022

Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Cluj desfășoară în această perioadă un amplu proiect de cercetare a patrimoniului cultural tradițional, vizat fiind patrimoniul cultural imaterial din toate zonele etno- folclorice  ale județului. Campania de cercetare se desfășoară în perioada iulie – noiembrie 2022 și are ca scop documentarea faptelor de cultură tradițională practicate încă și extragerea din memoria latentă, colectivă, fapte de cultură tradițională, cunoscute doar vârstnicilor, pentru a facilita transferul de cunoștințe către tânăra generație.

„Campania de cercetare va fi realizată în două părți. În primul rând, specialiștii din cadrul CJCPCT Cluj vor realiza cercetare în arhive, în literatura de specialitate și netnografie (netnografia este domeniul de cercetare care aplică metodele etnografiei, adaptate în mod potrivit, asupra mediului virtual, și studiază interacțiunile, comportamentele, mentalitățile și creațiile comunicate online). Arhiva instituției este bogată în fotografie etnografică, zeci de ore de filmări pe teren, înregistrări audio și consemnări de practici și obiceiuri culese din satele județului, din care va fi extras material valoros, cu scopul realizării de filme documentare, expoziții multimedia și cărți. Instituția are aproape 19.000 de urmăritori doar pe pagina oficială de socializare, mulți dintre ei au trăit sau trăiesc încă în satele din județul Cluj. Aici este mediul unde vor fi aplicate chestionare online și vor fi colectate «mărturii» despre viața trăită la sat. Cea de-a doua parte a proiectului cuprinde cercetarea în teren -utilizând procedee şi tehnici de lucru specifice: consemnări, interviuri, chestionare, fotografii, înregistrări audio-video etc., în șase localități reprezentative pentru zonele etnofolclorice din arealul județului Cluj” – precizează inițiatorii proiectului.

Un rezultat anunțat al acestui proiect intitulat „Tradiții Vii – locuri, oameni, obiceiuri, mărturii” va fi „Colecția de mărturii” – un inedit „muzeu al satului, dedicat patrimoniului imaterial”, compus din povestiri, amintiri, istorii personale etc., în format audio, video sau text, toate culese de la trăitorii satului transilvan. O soluție inovatoare implementată în acest proiect va cuprinde postarea online a 100 de „mărturii” și care va fi  dezvoltată pe parcursul anilor. Între produsele culturale rezultate la finalul proiectului, inițiatorii acestuia mai amintesc: o expoziție multimedia, online, pe website-ul oficial al instituției, produse culturale electronice, cu înregistrări audio, hori și colinde, filme documentare, articole de specialitate etc.Echipa proiectului este formată din specialiști ai CJCPCT Cluj și este coordonată de manager Adriana Irimieș și consultant artistic Adriana Andrei.

Proiectul de cercetare – în valoare totală de 101.400 de lei, din care, susținere financiară nerambursabilă din partea Administrației Fondului Cultural Național, de 70.000 de lei – propune demersuri creative, pentru a aduce la viață tradiții aflate în memoria latentă a comunităților, iar pentru obiceiurile încă practicate, soluții inovatoare de cercetare, arhivare și promovare. Proiectul este realizat în parteneriat Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, colaboratori în proiect fiind Primăria Comunei Negreni, Asociația culturală „Pro Vision”, cercetători şi specialiști din diferitele domenii ale culturii tradiționale.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

Asociația Corală Regală Transilvană, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită sâmbătă, 27 aprilie 2024, ora 18:00, la evenimentul „Armonii sacre de primăvară. Corala...

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

Uniunea Armenilor din România, sucursala Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la evenimentul destinat comemorării Genocidului armean, care va avea loc...