Elevii de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, familiarizați cu tradițiile și obiceiurile populare de iarnă

de | dec. 15, 2021

Tradițiile și obiceiurile de iarnă din județul Cluj au fost prezentate marți, 14 decembrie 2021, elevilor din ciclul primar de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc de la ora 11:30, în curtea instituției de învățământ de pe strada Avram Iancu nr. 6, în cadrul proiectului cultural-educativ ,,Tradiții clujene la colindat”, derulat în această perioadă de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.

Echipa proiectului, formată din consultanții artistici Marinela Zegrean Istici și Grigore Sâmboan din cadrul Departamentului de educație permanentă a instituției, le-a vorbit celor peste 100 de elevi despre obiceiul colindatului și semnificația sărbătorii Nașterii Domnului, dar și despre obiceiurile de Anul Nou, Plugușorul, Sorcova, Capra,Turca etc.

Caracterul interactiv al proiectului a constituit o surpriză foarte plăcută prin faptul că elevii prezenți, alături de cadrele didactice, au colindat împreună cu grupul de copii „Muguri de folclor” din Cluj-Napoca, coordonator prof. Alexandru Filip. Totodată, au fost impresionați de obiceiul de Anul Nou, „Plugușorul”, prezentat de tinerii din cadrul Asociației „De la lume adunate și-napoi la lume date”, coordonatori Corina Cristuțiu și Daniel Rusu.

Prezent la eveniment a fost și directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, preotul Liviu Vidican-Manci, care a mulțumit pentru bucuria făcută elevilor.

„Vă mulțumim pentru minunatul colind și pentru urările de la Plugușor. Când au început bicele să pocnească, ne-am putut imagina pentru câteva clipe ulițele satelor românești, unde chiotele de bucurie ale copiilor noștri ne-au dus, pentru că atâta bucurie pot să aducă acești copilași în preajma Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Mulțumim pentru oportunitatea de a avea acest parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, o instituție cu un rol deosebit de important. Ați văzut cât de frumos sunt îmbrăcați acești copii care ne-au colindat și ne dorim și noi, pe viitor, să avem un cor de copii, deoarece avem tineri cu voci deosebite și sunt părinți deosebiți, care iubesc tradițiile românești. Dumneavoastră, prin acest proiect, ne-ați amintit încă o dată ce rădăcini avem înfipte în acest pământ și de care nu dorim să uităm indiferent ce se întâmplă și vă mulțumim încă o dată pentru venirea în mijlocul nostru și pentru bucuria pe care ne-ați făcut-o”, a precizat directorul școlii.

La rândul său, managerul CJCPCT Cluj, Adriana Irimieș, a transmis  că „prin aceste acțiuni culturale ne dorim să insuflăm copiilor dragostea pentru tradiții. Cu siguranță aceste proiecte vor avea ca finalitate și întinerirea publicului de folclor clujean, un obiectiv important pe care ni l-am propus”.

În luna decembrie, CJCPCT Cluj derulează proiectul cultural-educativ ,,Tradiții clujene la colindat”, ce face parte din cadrul programului ,,Educație prin cultură”. Astfel, în parteneriat cu grădinițe și școli din Cluj-Napoca, sunt  prezentate celor mici colindele și obiceiurile de iarnă, specifice județului Cluj, pentru a-i apropia pe tineri de tradițiile populare și pentru a le trezi interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
FESTIVALUL STUDENȚESC „JAZZ NAPOCENSIS” 2024, Ediția a XXVIII-a

FESTIVALUL STUDENȚESC „JAZZ NAPOCENSIS” 2024, Ediția a XXVIII-a

Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, cu susținerea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse anunță desfășurarea celei de-a XXVIII-a ediții a Festivalului Studențesc „Jazz Napocensis” 2024, sub egida AUTUMNALIA STUDENȚEASCĂ....