Trei ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca întâistătător al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului

de | dec. 27, 2019

Vineri, 27 decembrie 2019, a treia zi de Crăciun, când Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte pe întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, în fruntea unui mare şi ales sobor de preoţi şi diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupurile corale ale Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din Baia Mare şi ale Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană, precum şi tinerii din asociaţiile de pe lângă protopopiatele Eparhiei, coordonaţi de Arhid. Ionuţ Pleş.

În biserica arhiplină s-au aflat credincioşi din toate protopopiatele eparhiei şi foarte mulţi tineri îmbrăcaţi în frumoasele lor straie populare, dar şi adulţi, stareţi şi stareţe de mănăstiri, monahi şi monahii„Catedrala Tinerilor”, cum este numită Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, a fost cu adevărat plină de tineri şi tinere în această zi a lor, pentru că sărbătoarea Sfântului Apostol, întâiului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan este, de câţiva ani, declarată şi Zi a Tinerilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, când fac şi bilanţul unui an întreg de activitate.

Trei ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca întâistătător al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului

În cuvântul de învățătură, întâistătătorul eparhiei a vorbit despre înfiinţarea diaconiei, pe vremea Sfinţilor Apostoli, şi despre rolul diaconilor în Biserică:

Urmăm predaniile Sfinţilor Apostoli şi exact în modelul pe care ni-l descrie cartea „Faptele Apostolilor” suntem şi noi astăzi. Poporul, comunitatea, la îndemnul Sfinţilor Apostoli, au ales întâi pe Sfântul Arhidiacon Ştefan, bărbat plin de putere şi de Duh Sfânt, un om curat ca un înger, puternic în cuvânt şi drept în faptele lui, model pentru tinerii din vremea sa, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Pe Ştefan l-au ales întâi. Pe Prohor, pe Nicanor, pe Timon, pe Parmena, pe Filip şi pe Nicolae, prozelit din Antiohia, i-au ales după aceea. I-au ales pe toţi, i-au adus ca tineri de cinste, probaţi, tineri deosebiţi, tineri copabili, cu slujirea aceea cinstită şi frumoasă, i-au aşezat în faţa Apostolilor, iar ei, rugându-se, şi-au pus mâinile peste ei, adică i-au hirotonit în treapta diaconilor. Deci, după Apostoli, primii au fost diaconii. Apoi au fost hirotoniţi preoţii şi episcopii. Apostolii au împlinit o nevoie. Arhidiaconii sunt frumuseţea Bisericii lui Hristos. Aşa a fost ales Sfântul Arhidiacon Ştefan. Rolul lor s-a intensificat şi s-a amplificat, s-a deversificat. Ei predicau. Sfântul Apostol şi Arhidiacon Ştefan întâiul Mucenic a fost bărbat plin de putere, puternic în cuvânt şi în faptă şi predica adevărul Învierii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Toţi diaconii şi predicau, pentru că era nevoie de vestirea adevărului şi a cuvântului lui Dumnezeu şi de răspândire a adevărului că Iisus Hristos s-a întrupat de la Duhul Sfânt din Fecioara Maria, că a adus Evanghelia, vestea cea bună, că în cele din urmă a pătimit, s-a răstignit, a murit, a Înviat a treia zi şi s-a înălţat la ceruri şi şade de-a dreapta Tatălui, de unde iarăşi va să vină cu slavă să judece viii şi morţii. Ei botezau. Se botezau foarte mulţi creştini. Ei duceau Sfânta Împărtăşanie acasă la cei bolnavi.

Trei ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca întâistătător al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului

Apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre propovăduirea Evangheliei lui Hristos făcută cu mare forţă a cuvântului de Sfântul Arhidiacon Ştefan, despre înscenarea unui proces cu martori mincinoşi şi ducerea lui din sinagogă în afara cetăţii pentru a fi lapidat, adică ucis cu pietre:

Sfântul Arhidiacon Ştefan deranja cu forţa şi cu puterea pe care le avea în cuvânt şi cu viaţa lui curată, cu pilda vieţii lui şi a atras atenţia cărturarilor şi fariseilor, autorităţilor politico-religioase pentru că făcea foarte mulţi prozeliţi. Boteza foarte mulţi evrei şi autorităţile erau îngrijorate. Pentru aceasta i-au înscenat un proces. Au pus nişte denunţători ca să mintă şi să spună nişte neadevăruri despre Sfântul Arhidiacon Ştefan. L-au dus în faţa sinedriului şi l-au întrebat dacă vorbeşte despre Hristos şi dacă vorbeşte împotriva templului şi împotriva legii. A recunoscut că vorbeşte despre Hristos, dar a spus că nu vorbeşte împotriva templului şi împotriva Legii lui Moise. Cu toate acestea, martorii mincinoşi au insistat, spunând că l-au auzit vorbind împotriva templului şi a Legii lui Moise. Au încercat să îl împiedice să mai vorbească. În sinagogă, unde l-au chemat să-l judece, mai marii sinagogii, la un moment dat, au văzut faţa lui strălucind ca faţa unui înger. Sfântul Arhidiacon Ştefan le-a ţinut o cuvântare lungă, în care le-a vorbit despre profeţi şi că toţi profeţii au prevestit venirea Celui Drept, venirea lui Mesia, iar în cele din urmă i-a mustrat foarte dur, necruţător.

După Sfânta Liturghie, a fost intonat un polihroniu de mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin în cei trei ani de când este întâistătător al eparhiei şi în cei 25 de ani de când a fost hirotonit arhiereu.

Trei ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin

Trei ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca întâistătător al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului

Despre momentul întronizării Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin a vorbit Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhireu-Vicar, care a făcut referire la cei trei ani trecuţi de la momentul întronizării, cu referiri şi la cei 25 de ani de Arhierie, care s-au împlinit în 17 aprilie anul acesta.

Cu această ocazie, sectorul economic şi cel cultural i-au pregătit şi tipărit un album ilustrat cronologic cu 656 de fotografii alb-negru şi color, în 416 pagini, care cuprinde cele mai reprezentative momente ale activităţii de 25 de ani de arhirie. Albumul a fost prezentat de Pr. Dr. Cristian Ştefan, consilier cultural al Episcopiei, care s-a îngrijit de apariţia lui. Fotografiile au fost realizate, de-a lungul anilor, de Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic al Episcopiei.

Ziua tinerilor din Eparhie

Trei ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca întâistătător al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului

Al treilea moment important al zilei a fost legat de activitatea tinerilor din Eparhie, coordonată de inspector pentru catehizarea tineretului Arhid. Vlad Verdeş împreună cu responsabilii pentru catehizarea tineretului de la cele 8 protopopiate.

De departe, cea mai importantă activitate din anul trecut a fost cea intitulată „Drumul Catedralelor de Lemn ale Maramureşului”, un proiect vast, cu participarea a 50 de tineri din ASCOR şi ATOCEM, care au străbătut, timp de 5 zile, un drum lung de 200 km în căruţe trase de cai, pe traseu fiind vizitate 16 biserici monument istoric din lemn din judeţul Maramureş, la fiecare biserică fiind oficiat un parastas pentru pomenirea ctitorilor şi preoţilor slujitori de-a lungul timpului, iar la plecare a fost luat, în urne speciale, din lut, pământ din jurul Sfintelor Altare, adus şi depus în această zi, într-un cadru de lemn în formă de poartă maramureşeană, amplasat în Muzeul Episcopiei de la Catedrala Episcopală.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat poarta şi urnele aşezate în muzeu, în prezenţa tinerilor care au luat parte la eveniment. A fost un moment de rememorare a traseului parcurs şi a unor amintiri frumoase.

Trei ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca întâistătător al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului

Tot cu această ocazie, au fost distinşi cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” Ciprian Bohotici, realizator la Trinitas TV, şi preoţii coordonatori ai activităţilor cu tinerii din cele opt protopopiate. Cei care s-au implicat în organizarea proiectului „Drumul Catedralelor de lemn ale Maramureşului” au primit plachete omagiale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Târnosirea bisericii din Parohia Santău, Protopopiatul Carei

Târnosirea bisericii din Parohia Santău, Protopopiatul Carei

Duminică, 7 iulie 2024, a Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Santău, Protopopiatul Carei, unde a resfințit biserica parohiei, a binecuvântat noul lumânărar și a...

Hramul Mănăstirii Scărişoara Nouă

Hramul Mănăstirii Scărişoara Nouă

Luni, 24 iunie 2024, de praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Mânăstirea Scărişoara Nouă și-a serbat hramul. Au slujit, cu această ocazie, trei ierarhi: Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Siluan,...

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Joi, 13 iunie 2024, praznicul Înălțarea Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Baia Mare, a rostit cuvânt de învățătură, după...