Trei Ierarhi, la hramul mănăstirii Oarța de Sus, satul natal al Părintelui Mitropolit Andrei

de | iul. 22, 2019

Sfânta Mironosiță Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii este pomenită anual, pe 22 iulie, în Biserica Ortodoxă.

Cu această ocazie, Părintele Mitropolit Andrei, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord și Preasfințitul Timotei, Arhiereul Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului au oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea din localitatea Oarța de Sus, județul Maramureș, care își sărbătorește astăzi hramul. Alături de cei trei ierarhi au slujit consilieri și protopopi din cele două eparhii și preoți din localitățile învecinate.

Trei Ierarhi, la hramul mănăstirii Oarța de Sus, satul natal al Părintelui Mitropolit Andrei

După citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Andrei al Clujului le-a vorbit celor prezenți despre preocupările duhovnicești ale creștinilor, raportându-se la Sfânta Maria Magdalena, pomenită astăzi în calendarul ortodox:

„Lucrul elementar pe care trebuie să-l facem noi creștinii este acesta: să-L însoțim pe Mântuitorul Iisus Hristos, care pentru noi și pentru mântuirea noastră S-a jertfit și care, la fiecare Liturghie reactualizează jertfa Sa. Un semn al secularizării, adică al îndepărtării de Dumnezeu este și rara participare la slujbă, adică la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Sunt o mână de oameni credincioși care participă la slujbă duminică de duminică. Sunt alții care participă din când în când, dar sunt și alții care se mulțumesc să meargă doar la Paști și la Crăciun. Ei, Maria Magdalena, așa cum am citit în Sfânta Evanghelie îl urmau cu ardoare, cu dragoste pe Domnul Iisus Hristos și îi slujeau din avutul lor.”

De asemenea, prin intermediul cuvântului rostit, Ierarhul a subliniat importanța cultului morților:

„O altă virtute pe care o avea Maria Magdalena și celelalte femei mironosițe era dragostea față de cei morți. Cultul morților era în sufletul ei. Așa citim în Sfintele Evanghelii, că Iosif și Nicodim au luat trupul Domnului Hristos și l-au pus în mormânt nou, iar femeile, Maria Magdalena, Ioana și celelalte, atunci, vineri seara, l-au îmbălsămat superficial cu gândul că, duminică dimineața, vor merge și vor face toată treaba. Sfântul Evanghelist Matei ne relatează pe îndelete, în capitolul 28 al cărții sale, felul în care vedea Maria Magdalena și celelalte femei pus în practică cultul morților. Defapt, acest cult este o dovadă a dragostei pe care o purtăm celor care s-au mutat din lumea aceasta”.

La finalul Sfintei Liturghii, cei doi Ierarhi, Preasfințitul Macarie și Preasfințitul Timotei, și-au exprimat bucuria împreună-slujirii cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, la hramul mănăstirii de la Oarța, iar părintele Pimen Vasile, în calitate de gazdă, a mulțumit ierarhilor, preoților slujitori, corului și credincioșilor veniți să o cinstească pe Sfânta Mironosiță Maria Magdalena.

A devenit deja  tradiție ca an de an, Părintele Mitropolit Andrei să fie prezent la sărbătoarea așezământului monahal,  înființat  în anul 2012.

De altfel, inițiativa de a construi o mănăstire în localitatea sa natală a aparținut  Înaltpreasfințitului Părinte Andrei.

Obștea mănăstirii este formată din viețuitori veniți de la Mănăstirea „Sfânta Maria Skobțova”, din Alba Iulia, aflați sub ascultarea părintelui stareț Pimen Vasile.

Trei Ierarhi, la hramul mănăstirii Oarța de Sus, satul natal al Părintelui Mitropolit AndreiSfânta Mironosiță și întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena a fost uceniţă şi mironosiţă a Mântuitorului Iisus Hristos, cea dintâi şi cea mai mare dintre toate uceniţele şi purtătoarele de mir.
Era din Galileea, din cetatea Magdala, de la hotarele Galileei cu Siria.
Înainte de a-L întâlni pe Hristos, ducea o viaţă păcătoasă. Întâlnirea cu Mântuitorul Hristos i-a schimbat viața, luminându-i cugetul cu lumina unei noi vieţi, din dumnezeiasca dragoste.
Din acea clipă, Maria s-a făcut următoare lui Hristos, slujindu-L cu credinţă.
În momentul răstignirii, Maria Magdalena a rămas lângă Crucea Mântuitorului, iar când Sfântul Trup al Domnului a fost aşezat în mormânt, ea l-a uns cu miresme, vărsând multe lacrimi.
Maria Magdalena s-a învrednicit a fi cea dintâi care a primit de la înger vestea Învierii Domnului şi tot ea a fost prima persoană care L-a văzut pe Domnul Înviat.
După Înălţarea la cer a Domnului, Sfânta Maria Magdalena a pornit alături de Sfinţii Apostoli în lupta plină de primejdii pentru răspândirea credinţei.
Tradiţia spune că a ajuns până la Roma, iar de acolo a ajuns la Efes, unde slujea Sfântului Apostol Ioan.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...