Trei zile de sărbătoare la Mănăstirea Florești în cinstea Sf. Onufrie

de | iun. 13, 2016

Sfântul Onufrie, protectorul așezământului pentru copii aflat în proximitatea Mănăstirii Florești, a fost cinstit în zilele dinaintea praznicului său, nu doar prin rugăciuni și slujbe, ci și prin evenimente culturale.

În jur de 100 de credincioși din zonă Tăuți-Florești, Cluj, Maramureș, Baia Mare au participat sâmbătă seara, în ajunul praznicului Sfântului Onufrie, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” la slujba Privegherii și Sfânta Liturghie, oficiate de părinți stareți de la mănăstirile din Eparhie. Răspunsurile la slujbă au fost date de Grupul Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca, condus de prof. Sorin Albu.

Evenimentele speciale dedicate hramului au continuat și duminică, în ziua de pomenire a Sfântului Onufrie, de la ora 9:00 cu Acatistul Sfântului și de la 10:00 cu Sfânta Liturghie, oficiată pe altarul de vară de un sobor de 8 preoți, condus de părintele Liviu Vidican, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Răspunsurile la Liturghie au fost date de Corul Teofilos din Turda condus de părintele Sebastian Zăhan. Cei prezenți la sărbătoarea hramului au primit în dar din partea mănăstirii, în amintirea sfântului câte o pâine și un acatist cu viața sa. Credincioșii au fost invitați la finalul slujbei să viziteze așezământul social destinat copiilor aflați în situații de dificultate, construit în apropierea mănăstirii. Toți cei ce i-au trecut pragul au rămas impresionați de ceea ce s-a putut realiza aici, în cei trei ani de când s-a început construcția. În prezent, două din cele patru case ale proiectului sunt finalizate și pregătite pentru a primi copiii.

Pentru a se strânge fondurile necesare pentru celelalte două case Asociația Filantropică „Sfântul Onufrie” a organizat duminică seara în muzeul Mitropoliei Clujului prezentarea cărții „Iisus Mântuitorul” de Petru Dulfu, editată prima dată în 1926. Volumul a fost reeditat în vederea susținerii proiectului „Toți copiii au nevoie de iubire”, început în urmă cu trei ani în beneficiul Așezământului pentru copii „Sfântul Onufrie” din Florești. Prezentarea cărții a început în jurul orei 20:00 în spațiul muzeal de la subsolul Catedralei ortodoxe din centrul Clujului, iar la eveniment au participat oameni de cultură din oraș, profesori, consilieri de la Centrul Eparhial și mulți clujeni iubitori de cultură, alături de ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, care a binecuvântat proiectul. A participat la eveniment și părintele Vasile Brendea din satul Tohat din zona Maramureșului, locul de naștere a scriitorului Petru Dulfu.

Luni seara, obștea mănăstirii și comunitatea ce s-a implicat în ridicarea centrului au avut bucuria de a primi vizita ÎPS Andrei care a oficia de la ora 17:00 o slujbă de binecuvântare a așezământului.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...