„Trenul Unirii” pleacă sâmbătă de la Huedin

de | nov. 28, 2018

În anul sărbătoririi Centenarului de la realizarea Marii Uniri, un grup de intelectuali din Protopopiatul Ortodox Român Huedin și-au propus ca un arc peste timp, să reconstituie „Trenul Unirii”.

La fel ca și în anul de grație 1918, când cei zece delagați din cercul electoral al Huedinului, alături de alte sute de participanți, înbrăcați în frumoase costume populare, cu drapele tricolore, au urcat în „Trenul Unirii” pentru a participa la marele eveniment al neamului românesc petrecut pe 1 Decembrie la Alba Iulia, un grup de aproximativ 300 de urmași ai „Generației Unirii”, vor pleca în data de 1 decembrie 2018 la manifestările Centenarului din Capitala Reîntregirii Naționale. O condiție esențială pentru a putea participa la această reconstituire este costumul popular sau costume de epocă, în care trebuie să se îmbrace participanții. Aceștia vor fi însoțiți de „Gărzi Naționale Române”, adică membri ai Clubului de Istorie Militară „Datina Străbună”, echipați ca acum un secol, în echipament de voluntari transilvăneni din armata română, care vor asigura „paza” trenului.

Nucleul participanților va fi format din coruri și grupuri vocale, care atât în gări, cât și pe parcursul deplasării vor însufleți atmosfera cu frumoase cântece patriotice. Din dotare nu vor lipsi praporii, pancartele, drapelele și cocardele tricolore, necesare la astfel de evenimente de suflet. Trenul, pus la dispoziție prin amabilitatea domnului Iulian Gaga, prin firma INTERREGIONAL CĂLĂTORI, va fi pavoazat pe măsură, pentru a crea o atmosferă cât mai apropiată de evenimentul evocat, cu toate că nu se va putea chiar în totalitate, deoarece în 1918, la sfârșitul războiului, sursele vremii menționau că acele trenuri aveau „vagoane hodorogite, cu geamuri sparte, prin care frigul iernii pătrundea în voie… iar epidemia de gripă spaniolă… bântuia cu furie”.
Cu toate că unele sate din jurul Huedinului erau terorizate în ultimele două luni de la sfârșitul anului 1918 de bandele maghiare și de secui (cel mai elocvent exemplu fiind „măcelul de la Beliș” petrecut la începutul lunii noiembrie 1918), iar delegații și participanții se așteptau la posibile atentate la viaţa lor, totuși nu au pregetat să urce în tren, pentru a fi de faţă la „praznicul naţional”, așa cum îl numea George Pop de Băsești.
Pentru a realiza o încărcare spirituală mai mare, participanților din acest an li se va înmâna din partea primăriei Huedin un „credențional”, după modelul celor din 1918, prin care vor fi desemnați să reprezinte zona Huedinului la festivitățile Centenarului de la Alba Iulia.
Evenimentul de acum, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei al Clujului, se derulează prin Fundația Cultural-Filantropică „Protopop Aurel Munteanu”, dar nu întâmplător, deoarece protopopul-martir Aurel Munteanu a fost unul dintre cei zece delegați plecați la Alba Iulia din cercul electoral al Huedinlui (ca delegat al Despărțământului Huedin al ASTRA) și care a votat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.
Dorim ca reconstituirea „Trenului Unirii” să fie un omagiu adus în special înaintașilor din zona Huedinului, dar nu numai, care prin eforturile lor, și-au adus contribuția la realizarea României Mari.

Comitetul de organizare:
Pr. Prot. Dan-Ionuț Lupuțan
Prof. dr.Cristian-Claudiu Filip
Pr. Mircea Dejeu

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...