Tunderea în monahism a șase maici de la Mănăstirea Cășiel

de | sept. 14, 2019

Vineri seara, 13 septembrie 2019, în ajunul praznicului Înălțării Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii de la Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” de la Căşiel, Protopopiatul Dej, județul Cluj, unde a săvârșit slujba Privegherii, urmată de rânduiala călugăriei a șase viețuitoare din cadrul mănăstirii.

După slujba Privegherii, Înaltpreasfințitul Andrei a tuns în monahism 5 maici rasofore și a rasoforit o soră de mănăstire.

Corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele a cântat ,,Brațele părintești…” şi a dat răspunsurile la strană.

Momentul tunderii a presupus tăierea părului, semnul renunţării la voia proprie, depunerea celor 3 voturi monahale (sărăcia, fecioria și ascultarea) şi primirea hainelor şi a însemnelor monahicești: cămaşa, crucea pectorală, paramanul, dulama (anteriul), brâul, papucii, rasa, potcapul (scufia), mantia, mătăniile, crucea, biblia şi lumânarea.

Noile monahii au primit numele de  Parascheva, Anatolia, Mina, Paisia și Antonia, iar sora rasoforită – Mihaela .

La final, Mitropolitul Andrei a adresat noilor monahii un părintesc cuvânt de învățătură și încurajare în noul drum început.

 

La slujba călugăriei au luat parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Dej, preotul Ioan Buftea, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, directorul de departament al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, preotul prof. Ștefan Iloaie, duhovnicul mănăstirii Cășiel, protosinghelul Serafim Bădilă, călugări și maici de la alte mănăstiri din eparhie, preoți, obștea sfintei mănăstiri, rudele după trup ale celor șase maici, precum și numeroși credincioși.

Sărbătoarea a continuat sâmbătă dimineața cu Sfânta Liturghie oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, cu ocazia hramului așezământului monahal.

 

Istoricul mănăstirii

Mânăstirea Cășiel, din Protopopiatul Dej, județul Cluj, a fost ctitorită de călugărul Pahomie Georgiu, în anul 1765 pe pământul părinților lui. A fost cruţată de la distrugere atunci când împăratul Iosif al II-lea a dispus, la 1784-1785, desfiinţarea mănăstirilor ortodoxe din Ardeal, cele care mai rămăseseră după acţiunea din 1761-1762 a generalului Bukow, cu excepţia acelora care aveau şcoală pentru ,,învăţarea copiilor”. Biserica a ars în 1823 și a fost refăcută de localnici, dar s-a prăbuşit în anul 1925, iarna, sub povara zăpezii.  Primăvara, enoriaşii satului Strâmbu şi ai cătunului Valea Căşielului au cumpărat actuala biserică de lemn din satul Canci (acum Dumbrăveni, judeţul Bistriţa-Năsăud). Biserica de lemn, azi monument istoric, datează din secolul al XVIII-lea. După 1863, până în anul 1956 mănăstirea nu a mai avut călugări, rămânând în tot acest timp biserică de sat, Valea Căşielului fiind filie a satului Strâmbu.

Din 1956, vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Justinian Chira, pe atunci stareţul Mănăstirii „Sfânta Ana” – Rohia, a închegat prima obşte de maici, iar în anul 1959, când, prin Decretul 410 autoriăţile comuniste au decis desfiinţarea mănăstirii, maicile au fost constrânse să plece, biserica rămânând din nou peste 30 de ani ca biserică de mir.

În anul 1991, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat reînfiinţarea Mănăstirii „Înălţarea Sfintei Cruci” – Căşiel ca mănăstire de maici, iar în anul 1994, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania a sfinţit paraclisul cu hramul „Buna Vestire”.

Până astăzi, mănăstirea a cunoscut o dezvoltare impresionantă, aici vieţuind în prezent 30 de maici conduse de maica stareță, stavrofora Varvara Georgiu și de părintele duhovnic, protos. Serafim Bădilă. Pe lângă programul duhovnicesc de rugăciune, călugăriţele desfășoară activităţi administrative și se îndeletnicesc cu confecţionarea de veşminte preoţeşti, de icoane îmbrăcate cu veșmânt şi litografiate.

Mănăstirea păstrează un fragment din lemnul Sfintei Cruci, precum și o raclă cu părticele din moaștele a mai multor sfinți.

Mai multe fotografii AICI  

Vineri seara, 13 septembrie 2019, în ajunul praznicului Înălțării Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 14 septembrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA