UBB a înființat un Centru de Studii Patristice și Literatură Creștină Antică

de | oct. 10, 2019 | Actualitatea religioasă

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în colaborare cu Universitatea „San Giovanni in Laterano” din Roma, a inaugurat  joi, 10 octombrie 2019, Centrul de Studii Patristice și Literatură Creștină Antică din cadrul UBB, care îşi propune publicarea de studii şi realizarea de traduceri de texte patristice, din greacă, latină şi alte limbi orientale.

Centrul de Studii Patristice și Literatură Creștină Antică (CSPLCA) este inițiat de Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), prin Facultatea de Teologie Ortodoxă, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Facultatea de Teologie Reformată, Facultatea de Litere și Facultatea de Istorie și Filosofie, în colaborare cu Institutul Patristic „Augustinianum” al Universității „San Giovanni in Laterano” din Roma, informează Direcția de Comunicare și Relații Publice a UBB.

Evenimentul a avut loc de la ora 10:00, în Sala de Consiliu a UBB, fiind găzduit de coordonatorul CSPLCA, prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice, precum și de directorul executiv al CSPLCA, conf. univ.  dr. Alin Sebastian Tat, în prezența preşedintelui Senatului UBB, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, și a reprezentanților celor șase facultăți implicate în dezvoltatea centrului de studii.

De asemenea, au fost prezenţi numeroși oameni de cultură, teologi, cercetători, profesori, reprezentanți ai autorităților locale, precum și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, Greco-Catolice, Romano-Catolice și Reformate, printre care arhimandritul lect. univ. dr. Benedict Vesa, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă și secretar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care și-a exprimat bucuria înfințării unui astfel de centru și le-a transmis celor prezenți cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în calitatea de delegat al ierarhului.

În cadrul inaugurării a fost prezentată activitatea centrului nou-înființat și au fost rostite alocuțiuni din partea celor prezenți.

„Ne propunem să publicăm studii, să realizăm traduceri de texte patristice, din greacă, latină şi limbi orientale, dar şi să organizăm conferinţe şi congrese, care să contribuie la dezvoltarea unor direcții și a unor domenii-subdomenii mai puțin dezvoltate. (…)Membrii centrului provin din şase facultăţi ale UBB, din care patru sunt de teologie”, a declarat directorul executiv al CSPLCA, conf. univ. dr. Alin Tat.

Mai multe fotografii AICI

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în colaborare cu Universitatea „San Giovanni in Laterano” din Roma, a…

Publicată de UBB – Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca pe Luni, 14 octombrie 2019

Credit foto: Universitatea Babeș-Bolyai

Ultimele articole

Anunt Open data si platforma Tranzy.ai

Anunt Open data si platforma Tranzy.ai

Date deschise în transportul public din Cluj-Napoca prin lansarea unui portal de Open Data, într-o colaborare cu tranzy.ai - platforma pentru digitalizarea mobilitӑţii urbane Compania de Transport Public Cluj-Napoca, alӑturi de Primӑria şi Consiliu Local Cluj-Napoca,...

Sfințirea ansamblului parohial din cartierul clujean Borhanci

Sfințirea ansamblului parohial din cartierul clujean Borhanci

În Duminica a 4-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul), 26 martie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfântul...

Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Poiana Ilvei

Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Poiana Ilvei

În Duminica a 4-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul), 26 martie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat comunitatea parohială din Poiana Ilvei, județul...