UBB a înființat un Centru de Studii Patristice și Literatură Creștină Antică

de | oct. 10, 2019

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în colaborare cu Universitatea „San Giovanni in Laterano” din Roma, a inaugurat  joi, 10 octombrie 2019, Centrul de Studii Patristice și Literatură Creștină Antică din cadrul UBB, care îşi propune publicarea de studii şi realizarea de traduceri de texte patristice, din greacă, latină şi alte limbi orientale.

Centrul de Studii Patristice și Literatură Creștină Antică (CSPLCA) este inițiat de Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), prin Facultatea de Teologie Ortodoxă, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Facultatea de Teologie Reformată, Facultatea de Litere și Facultatea de Istorie și Filosofie, în colaborare cu Institutul Patristic „Augustinianum” al Universității „San Giovanni in Laterano” din Roma, informează Direcția de Comunicare și Relații Publice a UBB.

Evenimentul a avut loc de la ora 10:00, în Sala de Consiliu a UBB, fiind găzduit de coordonatorul CSPLCA, prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice, precum și de directorul executiv al CSPLCA, conf. univ.  dr. Alin Sebastian Tat, în prezența preşedintelui Senatului UBB, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, și a reprezentanților celor șase facultăți implicate în dezvoltatea centrului de studii.

De asemenea, au fost prezenţi numeroși oameni de cultură, teologi, cercetători, profesori, reprezentanți ai autorităților locale, precum și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, Greco-Catolice, Romano-Catolice și Reformate, printre care arhimandritul lect. univ. dr. Benedict Vesa, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă și secretar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care și-a exprimat bucuria înfințării unui astfel de centru și le-a transmis celor prezenți cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în calitatea de delegat al ierarhului.

În cadrul inaugurării a fost prezentată activitatea centrului nou-înființat și au fost rostite alocuțiuni din partea celor prezenți.

„Ne propunem să publicăm studii, să realizăm traduceri de texte patristice, din greacă, latină şi limbi orientale, dar şi să organizăm conferinţe şi congrese, care să contribuie la dezvoltarea unor direcții și a unor domenii-subdomenii mai puțin dezvoltate. (…)Membrii centrului provin din şase facultăţi ale UBB, din care patru sunt de teologie”, a declarat directorul executiv al CSPLCA, conf. univ. dr. Alin Tat.

Mai multe fotografii AICI

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în colaborare cu Universitatea „San Giovanni in Laterano” din Roma, a…

Publicată de UBB – Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca pe Luni, 14 octombrie 2019

Credit foto: Universitatea Babeș-Bolyai

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...