UBBMed coordonează rețeaua „EUTOPIA _Health” într-un program european pentru dezvoltarea excelenței academice în sănătate

de | dec. 11, 2023

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca coordonează, prin UBB School of Health/UBBMed, demersul de creare a unei rețele a școlilor de medicină/ sănătate din universitățile membre ale alianței universităților europene EUTOPIA.

Numită „EUTOPIA Health”, rețeaua va fi dedicată dezvoltării academice de excelență în acest domeniu și va fi dezvoltată în cadrul unui proiect cu un buget de aproximativ 5 milioane de euro, finanțat de Comisia Europeană prin programul Orizont Europa și coordonat de reprezentantul UBB, prof. univ. dr. Markó Bálint, având ca manager de proiect tot un reprezentant al UBB, Alina Marcoci.

Universitățile participante în consorțiul creat pentru a susține rețeaua „EUTOPIA Health”, alături de UBB, sunt: Universitatea din Gothenburg, Vrije Universiteit Brussel, Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona, Universitatea din Warwick, Universitatea Nova din Lisabona, Universitatea din Ljubljana, Ca’ Foscari din Veneția și Universitatea CY Cergy Paris.

Consorțiul creat prin proiectul finanțat de Comisia Europeană urmărește realizarea unei rețele în zona medicină/sănătate în cadrul EUTOPIA – „EUTOPIA Health” -, care să susțină apoi educația, cercetarea și inovațiile avansate în domeniu, prin coordonare, susținere reciprocă, schimburi de bune practici, parteneriate și sinergia resurselor partenerilor implicați. Este vorba, așadar, atât despre un proiect care țintește rezultate academice – educaționale, de cercetare-dezvoltare-inovare, în relația cu societatea –, cât și despre unul de transformare instituțională, care să servească și ca set de bune practici la nivel european. De această transformare instituțională va beneficia întregul consorțiu, dar mai ales programele medicale/de sănătate din universitățile care sunt eligibile pentru programele europene de tip „Widening” și/sau programele medicale/de sănătate mai noi toate din universitățile implicate în consorțiu – informează UBB.

„În domeniul sănătății, inovațiile majore vin mai ales din demersuri multi-/inter-/trans-disciplinare și adesea din consorții largi la nivel internațional. Într-adevăr, în astfel de demersuri, științele (matematică/ fizică/ chimie/ biologie/ informatică etc.), ingineria, tehnologia și științele socioumane (inclusiv artele) în parteneriat strategic cu științele medicale  generează inovații medicale de frontieră, etice și acceptate social. UBBMed este încă un program tânăr, care prin acest proiect va beneficia cu siguranță de experiența partenerilor în domeniul sănătății/ medical. Dar deja UBBMed este un program puternic sub aspectul multi-/inter-/trans-disciplinarității, astfel că prin acest avantaj competitiv al UBB în zona biomedicală și de sănătate vom putea contribui la rândul nostru major la modelul „EUTOPIA Health”, atât ca membri, cât și în calitate de coordonatori. M-aș bucura și am inițiat deja demersuri să implementăm și în țară astfel de modele, pentru a rămâne conectați cu dezvoltările europene și internaționale în acest domeniu”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate