UBBMed, într-un proiect internațional pentru elaborarea de noi tratamente în cancer

de | nov. 27, 2023

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este, prin UBBMed, parte dintr-un consorțiu internațional angajat într-un proiect de 33 de milioane de coroane suedeze, „RESYNC- Functional chemical reprogramming of cancer cells to induce antitumor immunity”, urmărind să genereze în următorii ani noi tratamente în oncologie prin reprogramare celulară.

Demersul internațional este coordonat de Universitatea din Lund, iar finanțarea este asigurată de European Innovation Council.

„Imunoterapia s-a situat în ultimul timp în prim-planul studiilor privind tratamentul cancerului, sistemul imunitar al organismului putând fi activat pentru a lupta cu celulele canceroase. Unul dintre obiectivele consorțiului RESYNC este acela de a selecta combinații adecvate de molecule mici care reprogramează celulele canceroase în așa-numitele celule dendritice, purtătoare  de antigen, care pot activa sistemul imunitar pentru a elimina cancerul. Vom conduce cercetările bioinformatice ale proiectului, în cadrul cărora datele de exprimare a genelor din diferite stări celulare vor fi folosite pentru a selecta molecule mici pentru inducerea efectului dorit. Aceasta este o extensie a studiilor anterioare, în cadrul cărora am folosit datele pentru așa-numitele abordări de reutilizare, în care compușii existenți sunt utilizați în moduri noi în medicină. Proiectul RESYNC oferă o nouă abordare a acestui concept, aplicată tipurilor de cancer foarte greu de tratat altfel, cum ar fi cancerul pancreatic și colorectal. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu partenerii consorțiului RESYNC pe această temă în viitorul apropiat”, declară dr. Andreas Bender, reprezentantul UBB-STAR Institute și coordonatorul echipei proiectului din partea UBB.

„UBBMed a fost lansat recent (2022), acoperind strategic trei arii clinice (sănătatea mintală; boli netransmisibile – deocamdată mai ales cancer -; și sănătate publică), alături de alte condiții medicale mai specifice (în funcție de proiectele existente) și două abordări transversale strategice (inginerie & tehnologie medicală și etica & psihosociologia medicinei), alături de alte demersuri interdisciplinare mai specifice. Așadar, oncologia este una din ariile principale ale noului program UBBMed, pe care o dezvoltăm strategic împreună cu Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca (IOCN), cu aplicații apoi în mai multe infrastructuri clinice din Cluj-Napoca și din țară. Acest proiect al grupului condus de colegul nostru Andreas Bender este unul care acoperă excelent componenta de inovare din aria de cercetare-dezvoltare-inovare a UBBMed în zona oncologiei și tehnologiilor medicale. Extensia UBBMed spre inovare și mai ales susținerea acestui demers de către European Innovation Council reprezintă o nouă linie științifică pe care grupul condus de Dr. Bender o deschide performant în UBBMed” – subliniază rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Ziua Internațională Alzheimer marcată la Cluj

Ziua Internațională Alzheimer marcată la Cluj

Consiliul Județean Cluj, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Cluj organizează în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, prin Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, o serie de evenimente...

Încă 25 de microbuze electrice pentru elevii din județ

Încă 25 de microbuze electrice pentru elevii din județ

Consiliul Județean achiziționează, din fonduri nerambursabile, 25 de microbuze școlare electrice, nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic Consiliul Județean Cluj a publicat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) anunțul având ca obiect...