Un bust al Mitropolitului Bartolomeu Anania, inaugurat în localitatea natală

de | apr. 2, 2024

Un bust al Mitropolitului Bartolomeu Anania a fost dezvelit sâmbătă în fața Casei memoriale dedicate ierarhului din localitatea natală Glăvile, județul Vâlcea.

Programul evenimentului a început cu o slujbă de pomenire, oficiată în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Glăvile de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord și fost ucenic al vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania.

Un bust al Mitropolitului Bartolomeu Anania, inaugurat în localitatea natală
Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

La final slujbei de parastas, Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului a elogiat personalitatea Mitropolitului Bartolomeu, a cărui viață a „reprezentat o scară spre Împărăția lui Dumnezeu, o chemare spre a mărturisi fără niciun preget Adevărul, îndurând cu multă demnitate toate încercările vieții ca o adevărată stâncă de care s-au izbit valurile și furtunile”.

„Ceea ce nu a putut fi împietrit niciodată a fost dorul de „acasă”, de care nu a fost niciodată dezlipit în inima sa”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Chipul său, a continuat Înaltpreasfinția Sa, „este acum înveșmântat de iubirea și recunoștința celor pe care i-a ocrotit și iubit, oferindu-le hrana sufletească pătrunsă de luarea-aminte spre tainița judecăților dumnezeiești, dar și a acelora care privesc spre mitropolitul Bartolomeu ca spre o vistierie de daruri”.

„Aducem un nou omagiu pios de cinstire memoriei acestui mare iubitor de Biserică şi Neam și vom participa împreună la dezvelirea monumentului pe care a fost așezat bustul mitropolitului, spre a menține veșnică vie aducerea aminte a celui care mărturisea: «Îmi vine greu să mă lipsesc de privirile voastre…»”, a adăugat la final Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Casa memorială din Glăvile păstrează mai multe obiecte personale ale Mitropolitului Bartolomeu Anania printre care: toiagul și veșmintele arhierești, cărți personale, fotografii, copii ale manuscriselor, fragmente din corespondență, precum și numeroase medalii, plachete și distincții ale ierarhului.

Un bust al Mitropolitului Bartolomeu Anania, inaugurat în localitatea natală
Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Mitropolitul Bartolomeu Anania

Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost primul ierarh de după reînființarea Mitropoliei Clujului în anul 2006.

S-a născut în data de 18 martie în Glăvile, județul Vâlcea și a studiat la Seminarul Central din București, în perioada 1933-1941, la Facultatea de Teologie din București și la Academia Andreiană din Sibiu, obținând licența în Teologie în anul 1948.

Până în anul 1958 a îndeplinit mai multe funcții în cadrul Administrației Patriarhale, după care au urmat cei șase ani la închisoarea de la Aiud, fiind supus așa numitelor activități de reeducare.

A trecut la Domnul în data de 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei mitropolitane din Cluj.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Mai multe fotografii AICI. (foto: Dumitru Cucura)

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Patriarhia română