Un centru social și o capelă mortuară, inaugurate la Jucu de Jos de Mitropolitul Clujului

de | oct. 21, 2018 | Actualitatea religioasă

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a aflat sâmbătă, 20 octombrie 2018, în mijlocul comunității parohiale din Jucu de Jos, Protopopiatul Cluj I.  Prezența Înaltpreasfinției sale în localitate, alături de un sobor de preoți și diaconi, a fost cu prilejul inaugurării unui centru social și a unei  capele mortuare.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost întâmpinat în curtea bisericii de soborul de preoți la ora 9:30. Apoi, de la ora 10:00, a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată în parcul „George Barițiu”, din vecinătatea bisericii parohiale. Din soborul de slujitori a făcut parte: consilierul pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Cluj I, pr. Dan Hognogi, preotul paroh Ioan Gătej, alături de alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Clujului a rostit un cuvânt de învățătură, cu tema „Credința lucrătoare prin iubire”.

În cadrul Sfintei Liturghii a hirotonit întru diacon pe teologul Tudor Călin Lazăr, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corul Parohiei Baciu.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a  a acordat preotului paroh  Ioan Gătej o „Diplomă de aleasă cinstire”,  iar  primarul comunei Jucu, domnul Valentin Dorel Pojar, a fost distins cu ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. De asemenea, au primit diplome de aleasă cinstire membrii Consiliului și Comitelui parohial, dar și alți enoriași și binefăcători ai Parohiei Jucu de Jos.

La final, părintele paroh Ioan Gătej a mulțumit ierarhului pentru prezență, dar și credincioșilor pe care i-a păstorit timp de 27 de ani. Cu această ocazie, părintele Ioan Gătej s-a pensionat, iar în locul dânsului a fost instalat noul paroh, părintele Marius Abrudan din Parohia Bobâlna, Protopopiatul Dej.

Apoi, de la ora 13:00, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului a sfințit Capela mortuară „Învierea lui Lazăr” și Așezământul Social „Sfântul Ioan cel Milostiv”, ambele aflate în proximitatea bisericii.  La eveniment au fost prezenți numeroși credincioși, autorități locale și județene, reprezentanți ai armatei, fii ai satului și alți oaspeți.

 

 

Ultimele articole

Hristos Vindecătorul

Hristos Vindecătorul

Aspecte introductive Ar fi multe de spus cu privire la această pericopă. Ar fi și mai multe de înțeles dintr-o lectură făcută cu inima, a pasajului în cauză.Hristos, cel se prezintă în ipostaza Semănătorului vine apoi să potolească furtuna. Iar ulterior să izgonească...

Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei s-a mutat la Domnul

Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei s-a mutat la Domnul

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a trecut la Domnul joi, 21 octombrie 2021, în urma îmbolnăvirii de Covid-19. Episcopul Devei și Hunedoarei fusese internat la Spitalul Județean de Urgență din Deva din data de 8 octombrie, iar starea lui s-a...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Clericii din Protopopiatul Ortodox Năsăud s-au reunit marți, 19 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat în biserica Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din Salva și a fost precedată de o slujbă de Te Deum. Lucrările conferinței...