Un nou statut pentru Asociația „Sfântul Nectarie” – Cluj

de | mai 31, 2024

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a acordat Asociației „Sfântul Nectarie” Cluj statutul de utilitate publică.

În ședința de Guvern de ieri, 30 mai 2024, a fost adoptată hotărârea care recunoaște meritele Asociației ce are în subordine Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” și Serviciul de Ambulanță „Sfântul Nectarie”. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Președintele Asociației este Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, care a și coordonat procesul de obținere a acestui statut.

Prin recunoașterea statutului de utilitate publică, organizația în cauză dobândește o serie de drepturi și obligații cuprinse în art. 41, alin. 1 din O.G. nr.26/2000.

Asociația ”Sfântul Nectarie” Cluj, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, desfășoară, de 12 de ani, mai multe proiecte medicale și sociale, dintre care cel mai cunoscut este Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca.

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului inițiat, în anul 2009, de către vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș, cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu Anania.

Construcţia aşezământului a fost continuată şi finalizată în timpul arhipăstoririi Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, sub coordonarea directă a Episcopului Vasile Flueraș (Someșanul), pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Centrul de îngrijiri paliative asistă anual aproximativ 700 de pacienţi, acordând gratuit asistență medicală pentru bolnavii aflați în stadiul terminal, atât la sediu, în regim de spitalizare continuă, cât și ambulatoriu.

Celălalt proiect medico-social al Asociației „Sfântul Nectarie” este Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”. Acesta va asista, în mod gratuit, pacienții minori cu boli cronice progresive, în diferite stadii ale bolii.

Piatra de temelie a acestei unități medicale a fost pusă în 13 octombrie 2022 de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Lucrările la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice au început abia în luna noiembrie 2023. La finalul anului trecut a fost turnată fundația, iar în prezent se lucrează la cofrarea, armarea și turnarea planșeului peste mansardă, urmând apoi finalizarea acoperișului.

Pe lângă activitatea spitalicească, Asociația a dezvoltat o serie de programe și parteneriate ce vizează formarea personalului medical la toate nivelurile. Astfel, încă din 2013, Centrul a permis efectuarea stagiilor de practică pentru studenții Facultăților de Medicină și asistenții medicali, precum și pentru studenții Facultăților de Teologie, Psihologie și Asistență Socială.Din anul 2015, Asociația a început pregătirea primelor serii de medici specialiști care să susțină examenul de atestat în îngrijiri paliative. În anul 2016, a debutat programul de formare pentru calificarea de infirmieri, iar în 2018 a început pregătirea asistenților medicali pentru specializarea îngrijiri paliative. Tot în 2018, pentru a putea acoperi nevoia de resursă umană cu atitudini creștine și aptitudini specifice, s-a înființat Școala Postliceală Sanitară „Sfântul Nectarie”.Traseul preocupărilor educaționale a culminat, în anul 2020, cu intrarea spitalului în circuitul universitar, prin înființarea Catedrei de Medicină Paliativă din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfântul Ștefan cel Mare, sărbătorit la ctitoria sa de la Vad

Sfântul Ștefan cel Mare, sărbătorit la ctitoria sa de la Vad

Marți, 2 iulie 2024, zi în care este prăznuit Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea „Ștefan Vodă” de la Vad,...

Hramul Mănăstirii „Sf. Ap. Petru și Pavel” de la Rebra-Parva

Hramul Mănăstirii „Sf. Ap. Petru și Pavel” de la Rebra-Parva

La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, sâmbătă, 29 iunie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea...