Un oaspete de seamă în vizită la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului – Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae al Americii

de | feb. 20, 2016

În perioada 19-22 februarie 2016, Înaltpreasfinţitul Nicolae, Arhiepiscopul celor două Americi, a efectuat o vizită în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, ca răspuns la vizita pe care Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a efectuat-o în Statele Unite ale Americii. În timpul şederii în Maramureş, ÎPS Nicolae a vizitat Centrul Eparhial, a avut o întâlnire cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, Întâistătătorul Eparhiei.

În timpul vizitei la Mănăstirea Rohia, Înaltul oaspete, care s-a aflat pentru prima dată în această Eparhie, s-a întâlnit cu colectivul care se ocupă de editarea Integralei Steinhardt, respectiv arhim. dr. Macarie Motogna, secretarul Fundaţiei „N. Steinhardt” şi coordonatorul colectivului, conf. univ. dr. Florian Roatiş, cercetător, lect. dr. Gheorghe Ardeleanu, de la Universitatea Bucureşti, pr. prof. univ. dr. Ştefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca. ÎPS Nicolae s-a întâlnit cu obştea Mănăstirii, a vizitat complexul monahal, biblioteca şi muzeul.

O surpriză plăcută i-a făcut nu numai Mănăstirea Rohia, ci şi Mănăstirea Bârsana, unde a vizitat întreg complexul, un adevărat muzeu al edificiilor din lemn, o mănăstire care îi încântă pe toţi vizitatorii, din ţară şi străinătate, devenită una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din România şi stă alături de marile mănăstiri ale ţării, un reper al Ortodoxiei pe meleagurile maramureşene.

„Am petrecut pentru prima oară două zile în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi m-am minunat de lucrarea lui Dumnezeu împlinită în aceste părţi ale României, prin frumuseţea şi rugăciunea mănăstirilor, prin podoaba lor, prin prezenţa călugărilor şi a maicilor şi prin strădania lor pentru a oferi casă de rugăciune şi moment de reculegere pelerinilor care îşi pleacă capul la aceste sfinte mănăstiri,” a declarat ÎPS Nicolae în faţa credincioşilor de la Catedrala Episcopală din Baia Mare, în cadrul cuvântului de învăţătură pe care l-a rostit.

În timpul pelerinajului, ÎPS Nicolae a fost însoţit de PS Arhiereu-vicar Justin Sigheteanul, pr. dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial, foşti colegi la Facultatea de Teologie de la Sibiu, şi arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial.
Andrei Fărcaş

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...