Un praznic al bucuriei la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime din Baia Mare

de | feb. 21, 2016

Un eveniment de relevantă importanţă duhovnicească s-a petrecut azi, duminică, 21 februarie 2016, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, când Sfânta Liturghie a fost oficiată de doi ierarhi: Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul celor două Americi, şi Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

La acest eveniment, aşteptat cu mare bucurie de credincioşii băimăreni, Catedrala Episcopală a devenit neîncăpătoare, peste 2.500 de creştini ortodocşi venind să se roage împreună cu cei doi ierarhi.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, care s-a referit la pericopa evanghelică a duminicii, a Vameşului şi a Feriseului, la alte învăţături biblice desprinse din Sfintele Evanghelii, dar şi la misiunea de păstorire a credincioşilor ortodocşi români de pe meleagurile americane, o activitate deosebit de grea, cu distanţe enorme, pentru a ajunge atât în ţara tuturor posibilităţilor, cât şi pe cele două continente americane, de la insulele Ţara de Foc, până în cel mai nordic punct al Canadei. O Arhiepiscopie gigant, cu parohii de la câteva sute de credincioşi, până la altele mai mari.

„Este o duminică deosebită a anului bisericesc aceasta, a 33-a după Rusalii, numită a Vameşului şi a Fariseului, a spus Preasfinţitul Arhiepiscop Nicolae. Este duminica cu care începem cele trei perioade sau cele trei cântări pe care le auzim la slujbele din această perioadă de 10 săptămâni. Am rămas profund impresionat astăzi să vă văd pe dumneavoastră în număr atât de mare, mulţime de copii şi de tineri, care aţi venit să vă rugaţi şi să cereţi lui Dumnezeu ca în această duminică să începeţi cu bun spor perioada de zece săptămâni care urmează, perioada Triodului, perioada pregătirii noastre pentru Înviere”, a spus Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Nicolae al celor două Americi, referindu-se la mulţimea de credincioşi din Catedrală.

Iar apoi, referindu-se la smerenia la care trebuie să ajungem, ca buni creştini, pentru a fi plăcuţi în faţa lui Dumnezeu, ÎPS Nicolae a subliniat: „Numai Dumnezeu ne poate schimba viaţa cu adevărat. Numai Dumnezeu ne poate întoarce din rătăcire. Numai Dumnezeu ne poate da o inimă înţelegătoare şi bună pentru fraţii noştri. Numai Dumnezeu ne poate lumina mintea, ca să ne descoperim fiecare calea mântuirii. Părinţii Bisericii au aşezat această Evanghelia la începutul Triodului, tocmai ca să păşim, să punem primul pas în această pregătire, înţelegând smerenia şi plecându-ne cugetul înaintea bunătăţii lui Dumnezeu.”

După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul i-a oferit înaltului oaspete, ca preţuire şi mulţumire pentru adăstarea pe meleagurile maramureşene, un omofor, confecţionat în Atelierele Episcopiei, ca semn al comuniunii dintre ierarhi, o bederniţă brodată tot în Atelierele Episcopiei, cu icoana Sfântului Ierarh Nicolae, pe care este consemnat momentul şi evenimentul înmânării, Crucea Voievodală Maramureşeană pentru ierarhi, cu documentul însoţitor, precum şi Monografia-album a celor 30 de mănăstiri şi schituri din Eparhie, intitulată „Chivote ale credinţei”.

Vizita este răspuns la vizita şi conslujirea efectuate de Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul în toamna lui 2008 în Statele Unite ale Americii, în fruntea unei delegaţii.

Andrei Fărcaș

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...