Un secol de la nașterea preotului mărturisitor Nicolae Bordașiu: Nu am nici o armă în afară de Sfânta Scriptură

de | mai 22, 2024

În data de 22 mai se împlinesc 100 de ani de la nașterea preotului mărturisitor Nicolae-Ioan Bordașiu. „Vă așteptam. Să știți că nu am nici o armă în afară de Sfânta Scriptură”, le-a spus părintele celor care au venit să îl aresteze după 7 ani de pribegie.

Părintele Nicolae Bordaşiu s-a născut în satul Sabolciu din judeţul Bihor. A urmat cursurile Facultăţilor de Teologie şi Farmacie din Bucureşti și a făcut parte din grupul de tineri al Mișcării Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim.

În anul 1948 a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „uneltire împotriva ordinii sociale”. De la aflarea verdictului a pribegit 7 ani prin satele din Bihor, fiind prins de Securitate în anul 1955. A făcut 9 ani și 2 luni de închisoare, după cum a mărturisit într-un interviu acordat Ziarului Lumina, în anul 2017.

„Am avut cu mine peste tot Sfânta Scriptură, citind-o în această perioadă de vreo cinci ori din scoarță în scoarță. A fost cea mai frumoasă și cea mai profundă lectură a vieții mele. În tot acest timp plecam dintr-o localitate în alta, dar întotdeauna Bunul Dumnezeu m-a ocrotit. La finalul acestei perioade, prin 1955, eram destul de istovit”.

Au urmat ani grei de închisoare în Timişoara, Jilava, Oradea şi Aiud, fiind deţinut politic în perioada 1955-1964.

Eliberare

După eliberare a lucrat ca muncitor, apoi tehnician la Institutul „Ioan Cantacuzino”, unde a făcut parte dintr-un colectiv care a preparat pentru prima oară în România gama globulina din sânge retroplacentar.

A fost hirotonit diacon şi apoi preot, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, în 1969. În acest timp a urmat studiile de doctorat la Facultatea de Teologie, având ca îndrumător pe Preotul Profesor Dumitru Stăniloae.

În 1973 a plecat la studii la Paris, unde a obţinut de la Institutul Catolic un „Certificat d’habilitation pour le doctorat de 3-eme cycle”.

Părintele Nicolae Bordașiu a fost decorat în anul 2017 cu Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române.

În data de 9 noiembrie 2018, la vârsta de 94 de ani a trecut la viața veșnică, fiind înmormântat în cimitirul Mănăstirii Cernica din județul Ilfov.

Pomenire

Episcopul Siluan al Ungariei a oficiat marți o slujbă de pomenire la Biserica „Sfântul Silvestru” din Capitală, unde a slujit Părintele Bordașiu aproape trei decenii.

Preasfinția Sa a subliniat că preotul mărturisitor „a fost cunoscut și apreciat de românii din țara vecină pentru că, în urmă cu mai bine de 200 de ani, când s-a întemeiat una dintre cele mai importante parohii ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, de la Micherechi, oameni harnici l-au adus de dincolo de granițe pe un înaintaș al părintelui, preotul Ioan Bordaș, pe care românii de acolo și l-au amintit, prețuindu-l pe urmașul său”.

Românii din Micherechi l-au cinstit pe urmașul celui care a contribuit la înființarea comunității lor și i-au îndeplinit una dintre dorințele sale, aceea de a construi „o troiță din marmură, pe care a numit-o Monumentul strămoșilor și care a fost amplasată în parcul din fața bisericii românești din Micherechi, pe care sunt trecuți înaintașii sfinției sale, care au avut un rol important în viața acestei comunități”, a explicat ierarhul.

La slujbă a participat și prezbitera Rodica-Gabriela Bordașiu, soția Părintelui Nicolae Bordașiu.

Foto credit: Ziarul Lumina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În data de 16 iunie se împlinesc 8 ani de la întrunirea Sfântului și Marelui Sinod din Creta. Sfântul și Marele Sinod a reunit zece din cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale, iar lucrările nu s-au concentrat pe probleme liturgice sau dogmatice, ci pe misiunea ortodoxă...

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

În data de 15 iunie se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu.   Numeroase activități culturale sunt organizate în aceste zile, ca mărturie a importanței pe care „poetul nepereche” a avut-o pentru cultura românească. Mihai Eminescu s-a...

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

Ziua mondială a mediului înconjurător este serbată din anul 1973, reprezentând principalul mod prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încurajează conştientizarea şi acţiunile pentru mediu la nivel mondial. În fiecare an, această zi adună mii de oameni într-o anumită...