Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Dej

de | ian. 25, 2018

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului a luat parte, în după-amiaza zilei de 24 ianuarie, la evenimentele organizate de Primăria Municipiului Dej cu prilejul comemorării Unirii Principatelor Române.

Astfel, de la ora 14.00 a fost inaugurată noua locație a Muzeului Municipal Dej, printr-o slujbă de sfințire oficiată de Părintele Mitropolit Andrei, în prezența oficialităților locale și județene și a vizitatorilor.

Amenajarea noii locații a muzeului (fosta clădire a Colegiului National „Andrei Mureşanu”) face parte dintr-un proiect al municipalităţii, care doreşte să dezvolte viaţa culturală a oraşului Dej, cu ocazia centenarului marii uniri. Aici sunt păstrate „mărturii ale istoriei spirituale și culturale someșene”, după cum a declarat primarul municipiului, ing. Morar Costan.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Cetățean de onoare al Municipiului Dej

Seria evenimentelor dedicate Unirii Principatelor Române a continuat, de la ora 15:00, la Centrul Cultural „Arta”, unde Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului i-a fost acordat titlul de „Cetățean de onoare al Municipiului Dej”.

Mitropolitul Clujului a fost așteptat la Centrul Cultural Arta cu pâine și sare, după ce a parcurs pe jos drumul de la Muzeul Municipal, pe parcurs fiind întâmpinat de credincioși din Dej, care au dorit să primească binecuvântarea părintelui.

 

Ceremonia a cuprins o prezentare a activității ÎPS Andrei, susținută de prorectorul Universității Babeș Bolyai, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, după care primarul Dejului, ing. Costan Morar i-a acordat titlul de cetățean de onoare.

La finalul manifestărilor, profesorul Ioan Bolovan a susținut conferința cu tema „De la Mica la Marea Unire”.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...