Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Dej

de | ian. 25, 2018 | Actualitatea religioasă

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului a luat parte, în după-amiaza zilei de 24 ianuarie, la evenimentele organizate de Primăria Municipiului Dej cu prilejul comemorării Unirii Principatelor Române.

Astfel, de la ora 14.00 a fost inaugurată noua locație a Muzeului Municipal Dej, printr-o slujbă de sfințire oficiată de Părintele Mitropolit Andrei, în prezența oficialităților locale și județene și a vizitatorilor.

Amenajarea noii locații a muzeului (fosta clădire a Colegiului National „Andrei Mureşanu”) face parte dintr-un proiect al municipalităţii, care doreşte să dezvolte viaţa culturală a oraşului Dej, cu ocazia centenarului marii uniri. Aici sunt păstrate „mărturii ale istoriei spirituale și culturale someșene”, după cum a declarat primarul municipiului, ing. Morar Costan.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Cetățean de onoare al Municipiului Dej

Seria evenimentelor dedicate Unirii Principatelor Române a continuat, de la ora 15:00, la Centrul Cultural „Arta”, unde Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului i-a fost acordat titlul de „Cetățean de onoare al Municipiului Dej”.

Mitropolitul Clujului a fost așteptat la Centrul Cultural Arta cu pâine și sare, după ce a parcurs pe jos drumul de la Muzeul Municipal, pe parcurs fiind întâmpinat de credincioși din Dej, care au dorit să primească binecuvântarea părintelui.

 

Ceremonia a cuprins o prezentare a activității ÎPS Andrei, susținută de prorectorul Universității Babeș Bolyai, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, după care primarul Dejului, ing. Costan Morar i-a acordat titlul de cetățean de onoare.

La finalul manifestărilor, profesorul Ioan Bolovan a susținut conferința cu tema „De la Mica la Marea Unire”.

 

Ultimele articole

17 octombrie – Sf. Prooroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul Duminica a XXI-a după Rusalii (a Sf. Părinţi de la Sinodul al VII-lea Ecumenic; Pilda semănătorului; Rugăciunea lui Iisus)

17 octombrie – Sf. Prooroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul Duminica a XXI-a după Rusalii (a Sf. Părinţi de la Sinodul al VII-lea Ecumenic; Pilda semănătorului; Rugăciunea lui Iisus)

Misiunea profetică a a lui Oseea, fiul lui Beeri din seminția lui Isahar, s-a desfășurat în regatul Israel în timpul regelui Ieroboam al II-lea și a urmașilor lui, precum și în regatul Iuda în timpul regilor Uzia, Iotam, Ahaz și Ezechie (790-725 î. Hr.), fiind...

Despre Părintele Iosif Vatopedinul

Despre Părintele Iosif Vatopedinul

Când Gheronda Iosif a ajuns să aibă el însuși obște, le spunea părinților spre folos duhovnicesc, următorul lucru: „La prima mea mănăstire, munceam cel puțin 16 ore pe zi. Și cu toate acestea, am citit cu atenție tot Vechiul Testament de 3 ori. Am citit cele 14...