Unirea Principatelor Române sărbătorită la Oslo, Norvegia

de | ian. 24, 2016 | Actualitatea religioasă

Duminică, 24 ianuarie 2016, cu prilejul aniversării a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Sfânta Liturghie oficiată în biserica parohiei ortodoxe române din Oslo, Norvegia, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord, împreună cu preoţii și diaconii slujitori, a săvârşit o slujbă de pomenire pentru toţi făuritorii Unirii Principatelor Române. Au fost pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie al Moldovei şi toţi cei care au contribuit la înfăptuirea acestui mare eveniment istoric.

Contribuția fundamentală a Bisericii Ortodoxe Române la realizarea Unirii din 1859 a fost evidențiată de Părintele Episcop Macarie. Preasfinția Sa a amintit faptul că în cadrul Adunării elective din 24 ianuarie 1859, prezidată de Mitropolitul Nifon al Țării Românești, când se hotăra unirea prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza al Moldovei ca domnitor și în Țara Românească, au fost date ca exemplu statele Suedia și Norvegia, care aveau la vremea aceea administrații diferite, însă un singur domnitor.

norvegia 1La slujbă au fost prezenți Ambasadorul României în Regatul Norvegiei, Excelența Sa Adrian Gabriel Davidoiu și îndrăgita purtătoare a cântecului și portului tradițional bucovinean, Sofia Vicoveanca, căreia Preasfințitul Părinte Episcop Macarie i-a conferit cea mai înaltă distincție a Episcopiei Europei de Nord, „Crucea Nordului” pentru mireni.

Părintele Episcop Macarie continuă în aceste zile vizitarea și susținerea familiilor de români din Norvegia. Familia Bodnariu, de confesiune neoprotestantă și Familia Nan de confesiune ortodoxă, care trec prin grele momente de încercare datorate separării forțate a copiilor de părinți, sunt cele mai cunoscute cazuri care se află acum în vâltoarea procedurilor administrative și judiciare, fiind vizitate și susținute de ierarhul românilor din Europa de Nord.

Ultimele articole

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...