Sute de teologi din toată lumea discută în aceste zile la Cluj despre Unitate și Identitate

de | nov. 5, 2018

În perioada 4-6 noiembrie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca are loc Simpozionul Internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, intitulat „Unitate și Identitate. Ortodoxia românilor între comuniunea răsăriteană și dialogul cu Apusul”. La eveniment participă cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, peste 120 de profesori, teologi și oameni de cultură din țară și din străinătate.

Luni, 5 noiembrie 2018, în Aula Faculății din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, strada Episcop Nicolae Ivan, a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionului Internațional Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, în prezența a cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a numeroși teologi și oameni de cultură din țară și din străinătate, a studenților și a cadrelor didactice ale facultății de teologie clujene.

Cu acest prilej, în calitate de gazdă, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a adresat un cuvânt de bun venit participanților.

 

În partea inaugurală a simpozionului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a susținut o prelegere intitulată sugestiv: „Ca toți să fie una”, în care a arătat dorința de a transpune, în cadrul evenimentului, starea de spirit a românilor participanți la momentul astral de la 1 Decembrie 1918.

În cadrul primei sesiuni de comunicări au mai susținut prelegeri: Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii (Dobrogea, pământ dintotdeauna românesc), Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului (Comuniunea și solidaritatea românilor cu Ortodoxia răsăriteană), Preasfințitul Părinte Veniamin Goreanu, Episcolul Basarabiei de Sud (Contribuția Episcopului Dionisie Erhan la realizarea unirii Basarabiei cu țara-mamă) și Preasfințitul Părinte Timotei Bel, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului (Biserica mărturisitoare și Unirea de la 1 Decembrie 1918).

Sesiunea inaugurală a simpozionului – 5 noiembrie 2018, Aula Facultății de Teologie Ortodoxă

Simpozionul International "Unitate și identitate. Ortodoxia românilor între comuniunea răsăriteană și dialogul cu apusul"4-6 noiembrie 2018

Publicată de UBB – Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca pe Duminică, 4 noiembrie 2018

 

În partea a doua a sesiunii simpozionului, participanții s-au împărțit pe patru secțiuni: secțiunea de Teologie, Istorico-Practice, Muzicologie și Artă Sacră, după cum se arată în programul Simpozionului.

De asemenea, în cadrul manifestării științifice, pe holul de la etajul I al Facultății are loc o expoziție de artă a profesorilor: conf. univ. dr. Marin Cotețiu, lect. univ. dr. Marius Dan Ghenescu, asist. univ. dr. Victoria Alina Grădinar, prof. univ. dr. Marcel Muntean, lect. univ. dr. Claudia Trif și lect. univ. dr. Alin Trifa, de la specializarea Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă, intitulată: „Icoana, simbol al unității de credință românească”.

Sesiunile științifice vor continua și marți, 6 noiembrie, iar în încheierea evenimentului, seara, de la ora 18:00, vor avea loc Concluziile simpozionului, urmate de un Concert festiv dedicat Centenarului Marii Uniri, cu participarea: Corului de cameră Psalmodia Transylvanica al Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu și a Cvartetului de coarde Cantabile: Delia Rebrean – Vioară 1, Cosmina Salvan – Vioară 2, Andrada Călugăr – Violă și Diana Știr – Violoncel.

Simpozionul face parte din suita de manifestări științifice ale facultății, proiectate pentru anul universitar 2018-2019 și se încadrează în seria de evenimente organizate cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre, a anului 2018 ca „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, pe tot cuprinsul Patriarhiei Române.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA