Vecernia iertării la Catedrala Mitropolitană. IPS Andrei: „Iisus Hristos, Lumina lumii ne învață cum să postim”

de | mart. 11, 2019

Duminică seara, 10 martie 2019, la Catedrala Mitropolitană din Cluj, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat slujba Vecerniei și a Pavecerniței mici sau a „Vecerniei iertării”, cum mai este numită, urmată de programul catehetic duminical. Alături de Ierarh, în rugăciune, au fost slujitorii catedralei, profesorii, studenții teologi și elevii seminariști clujeni, precum și numeroși credincioși.

Postul Mare începe cu Vecernia din Duminica Izgonirii lui Adam din Rai sau „Vecernia Iertării”. Această denumire vine de la ritualul care are loc la finalul slujbei, când slujitorii și credincioșii se îmbrățișează cerându-și iertare, pentru a intra în post cu inimile curate.

Cu acest prilej, în cadrul programului catehetic cu tema „O seară cu Domnul Hristos şi Preasfânta Sa Maică”, Părintele Mitropolit Andrei a ținut un cuvânt de învățătură, intitulat „Iisus Hristos, Lumina lumii ne învață cum să postim”. De asemenea, a evidențiat faptul că trebuie „să postim atât de bucate, cât și de răutate”.

 

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a citit rugăciunea specială de dezlegare specifică perioadei de intrare în Postul Mare. Apoi, a avut loc ritualul sărutării păcii, când Arhipăstorul, toți preoții și credincioșii și-au cerut și dăruit iertarea.

Răspunsurile la slujbă au fost date alternativ, de cele două strane formate din studenții Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai și de elevii Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

Săptămâna duhovnicească a şcolilor teologice clujene

Totodată, începând cu această seară studenții teologi și elevii seminariști clujeni au intrat în prima săptămână duhovnicească din Postul Mare.  Astfel că, pe parcursul săptămânii aceștia vor participa la Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Mitropolitană din Cluj, urmată de câte un cuvânt de învățătură, susținut de un invitat special.

Vecernia iertării la Catedrala Mitropolitană. IPS Andrei: „Iisus Hristos, Lumina lumii ne învață cum să postim”„Dragi studenți, acum, la începutul Sfântului și Marelui Post, doresc să vă împărtășesc câteva gânduri: deși Postul Mare ne aduce aminte de pătimirile Mântuitorului și este considerat un post aspru, el să aducă în inimile noastre bucuria viețuirii în și cu Hristos, pentru că aceasta este Ortodoxia, nu o instituție, ci «o viață nouă cu Hristos, condusă de Duhul Sfânt» (Serghei Bulgakov); acest post să mai picure în viața noastră «frumusețea și armonia laudei lui Dumnezeu prin cultul divin, prin cântarea liturgică și prin chemarea neîncetată a numelui lui Iisus»(Boris Bobrinskoy);

Vă invit să participați la toate activitățile duhovnicești ale facultății, dar să nu neglijați studiul academic, cel care vă arată calea dreptei credințe și vă trezește în suflet dorința fierbinte de a-L descoperi pe Dumnezeu și prin Teologie.

(…) Încercați să cultivați în această perioadă virtutea prieteniei duhovnicești, pentru ca și în acest mod să deveniți o familie unită și condusă de principii morale sănătoase și pilduitoare pentru alți tineri din Universitate și nu numai; prietenia duhovnicească presupune renunțare la egoism și egocentrism, și concentrarea pe viața spirituală, nu doar personală, ci și a semenilor noștri, ghidându-ne după preafrumoasa rugăciune a Sfântului Efrem Sirul: «Așa, Doamne, arată-mi ca să-mi văd păcatele mele și să nu osândesc pe fratele meu.» Cu aceste câteva gânduri, vă îmbrățișez cu părintească dragoste și vă urez mult spor duhovnicesc!”, se arată în mesajul decanului Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, transmis studenților la începutul Postului Mare.

Programul complet al săptămânii duhovnicești poate fi consultat AICI

Pentru mai multe fotografii, click AICI

Duminică seara, 10 martie 2019, la Catedrala Mitropolitană din Cluj, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Luni, 11 martie 2019

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...