Marţi, 14 ugust 2018, ajunul praznicului Adormirea Maicii Domnului şi al hramului Mănăstirii Rohia, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia la Mănăstirea Rohia, înconjurat de un sobor de peste 30 de preoţi şi diaconi.
Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Prof. Univ. Dr. Mihai Brie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea, Pr. Mircea Filip, paroh în Paris, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului şi paroh în Tg. Lăpuş, Protos. Ioil Nicoară, stareţul Mănăstirii Dealu Mare, Pr. Andrei Baboşan, paroh în Tg. Lăpuş, Pr. Ioan Ropan, paroh în Groşii Ţibleşului, parohie care, prin credincioşii săi, asigură masa din ajunul şi ziua hramului pentru miile de pelerini care vin la hramul Mănăstirii Rohia, masă care este gătită în peste 25 de căldări mari. Au mai făcut parte din sobor preoţii din Ţara Lăpuşului, care au venit să dea un ajutor şi la slujirea Privegherii şi la celelalte slujbe şi Sfinte Liturghii.
Răspunsurile au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, reunit cu teologi din Ţara Lăpuşului, dirijaţi de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, întemeietorul Grupului.
Cuvântul de învăţătură
La sfârşitul Sfintelor Slujbe, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre Postul pe care l-au parcurs credincioşii pentru întâmpinarea praznicului Adormirii Maicii Domnului, despre pelerinajele care se fac în aceste zile, pe care le-a numit călătorii duhovniceaşti la cele mai sfinte locuri, care sunt sfintele mănăstiri, locuri alese de Dumnezeu şi dăruite poporului drept credincios, cum este şi Mănăstirea Rohia.
Pelerinajele, pe care le-a practicat omul din cele mai vechi timpuri, sunt o călătorie între două lumi: între lumea profană, profanată, şi lumea duhovnicească, lumea sacră, lumea lui Dumnezeu, a Maicii Domnului şi a Sfinţilor lui Dumnezeu.
„Simţim nevoia să fugim puţin din această lume profană, din lumea unde se împletesc puţinele bucurii şi puţina noastră fericire pământească cu multele necazuri pe care le avem, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Şi atunci ieşim din lumea aceasta, din lumea de jos şi urcăm în lumea de sus. Pelerinajul este un fel de aducere aminte, un fel de memorial, pentru că îl facem în locurile unde S-a arătat Dumnezeu. Pelerinajul se face pentru a-i cere lui Dumnezeu toate lucrurile folositoare şi mântuitoare de care avem nevoie. Pelerinajul este un moment în care Îi mulţumim lui Dumnezeu şi Maicii Domnului pentru darurile revărsate asupra noastră şi, în acelaşi timp, şi un act de căinţă, pe care creştinii simt că sunt datori să-l facă.”
Maica Domnului, ocrotitoarea mănăstirilor, este salvatoarea şi ocrotitoarea creştinilor din lumea aceasta plină de răutăţi:
„Noi venim la sfânta mănăstire. Aici am fugit în braţele Maicii Domnului, a mai spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Vedeţi câtă răutate, câtă ură, câtă dezbinare este între noi. Nimeni nu ne poate vrea binele mai mult decât Dumnezeu, decât Maica Domnului, decât Biserica lui Hristos. Biserica noastră, mama noastră. Nimeni nu ne învaţă lucruri bune cum ne învaţă Biserica şi păstorii noştri de suflete. Toată lumea ne învaţă să ne urâm, să ne dezbinăm, să ne înstrăinăm. Unii de afară, alţii din ţară. Nu mai suntem la fel. Şi atunci suntem datori să fugim din lumea aceasta, care s-a degradat atât de tare, în braţele Maicii Domnului. Că ea este singura noastră scăpare şi salvare. A fost întotdeauna.”
Mesajul Bisericii este de pace şi unitate, de iubire, iertare şi înţelegere, în timp ce ţara este ca un vapor în furtună, iar salvarea poate veni doar de la Maica Domnului şi Iisus Hristos Mântuitorul:
„Biserica ne cheamă la pace şi unitate. Ne cheamă să cerem Maicii Domnului pacea între fraţi, iubirea, iertarea, înţelegerea. Trebuie să mergem cu ţara înainte, pentru că suntem la 100 de ani de când ne-a dăruit Dumnezeu ţara întreagă, a subliniat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Să mergem împreună cu ţara şi s-o ducem înainte spre unitate, spre posperitate. Nu să fie săracă ţara bogată, cu oameni atât de săraci. Copiii noştri şi tinerii noştri sunt peste mări şi ţări. S-au dus să câştige o pâine amară, în umilinţă. Că nu le-a fost uşor. Le-a fost foarte greu. De ce oare? Pentru că ne-am îndepărtat, poate, prea mult rânduielile lui Dumnezeu. Şi revenind acasă, în Grădina Maicii Domnului, simţim că nu suntem singuri. Simţim că nu suntem părăsiţi şi că Maica Domnului ne vrea împreună, că suntem fiii lacrimilor ei. Să petrecem o noapte sfântă, iar mâine, cu ceilalţi care vor veni, încă câteva mii, să fie o sărbătoare sfântă închinată unităţii noastre naţionale, închinată iubirii şi iertării dintre noi, concordiei noastre naţionale, închinată familiei noastre fireşti, naturale şi normale, mama, tata şi pruncuţii, închinată valorilor noastre sfinte. Pentru toate trebuie să ne rugăm să ne ocrotească Dumnezeu şi Maica Domnului, pentru că altfel lumea naufragiază. E ca un vapor care e în furtună în lumea de astăzi. Dacă nu-i Maica Domnului şi Hristos la cârmă, lumea va naufragia. Şi omenirea se va distruge dacă nu-L avem pe Dumnezeu şi dacă nu-L chemăm între noi, să fie cu noi şi să rămână cui noi”, a explicat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin celor peste 1.000 de credincioşi veniţi pentru Vecernie, Priveghere şi ziua hramului la Mănăstirea Rohia.
Andrei Fărcaş,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”