Veche de aproape 220 de ani, biserica parohiei Vultureni, resfințită de Mitropolitul Clujului

de | mai 20, 2018

Înaltpresfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a resfințit în Duminica a VII-a după Paști, a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, biserica parohiei Vultureni, Protopopiatul Cluj I.

Construită în urmă cu  aproape 220 de ani și ocrotită de „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, biserica a fost renovată în ultima perioadă, atât în interior cât și-n exterior. Sute de credincioși, majoritatea fii ai satului, alături de autorități locale, județene și centrale, au luat parte duminică, 20 mai 2018, la slujba de resfințire, care a început la ora 8:30, cu primirea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. După slujbă, Ierarhul, în sobor de aproape 20 preoți și diaconi, sobor din care a făcut parte protopopul de Cluj I, părintele Dan Hognogi, părintele profesor Ioan Bizău de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, starețul Mănăstirii Nicula, părintele Nicolae Moldovan și starețul Mănăstirii Rebra-Parva, părintele Chiril Zăgrean, a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea lăcașului de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Theotokos”, dirijat de Bogdan Turean și de Corul Parohiei, dirijat de Cătălin Bărăian.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Andrei, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, a vorbit despre unitatea în credință și a amintit de faptul că la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 a stat unitatea în credință a românilor din toate regiunile istorice.

Cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, rostit în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Vultureni, Protopopiatul Cluj I, în Duminica a 7-a după Paști (a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic)

Distincții pentru preotul paroh și binefăcătorii bisericii din Vultureni

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Vlad Ciceo a mulțumit Înaltpresfințitului Părinte Andrei pentru purtarea de grijă față de credincioșii parohiei. De asemenea, a adus mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în renovarea și înfrumusețarea lăcașului de cult. Pentru activitatea deosebită în parohia Vultureni și în semn de recunoștință pentru eforturile depuse pentru renovarea bisericii, Ierarhul l-a ridicat pe preotul paroh Vlad Ciceo la rangul de iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu. Totodată, primarului comunei Vultureni, Eugen Mureșan, i-a fost oferită distincția „Ordinul Sfinților Martiri Năsăudeni”. Aceeași distincție a primit și domnul Ioan Batin, iar ordinul „Sfântul Pahomie de la Gledin” a fost oferit domnilor Florin Tecar și Cristian Mureșan, pentru implicarea deosebită în renovarea lăcașului de cult. Mitropolitul Clujului a oferit diplome de aleasă cinstire membrilor Consiliului Parohial și cântărețului bisericii, teologul Cătălin Bărăian.

Biserica parohiei clujene Vultureni a fost ridicată în anul 1800, în stil gotic, din piatră. De-a lungul timpului, lăcașul de cult  a fost recondiționat în mai multe rânduri și repictat. Începând cu anul 2017, prin grija preotului paroh Vlad Ciceo și cu sprijinul credincioșilor, biserica a fost renovată și înzestrată cu un iconostas nou din lemn sculptat, dar și cu mobilier bisericesc.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...