Vernisajul Expoziției „Așezare. Semne și locuri străvechi în contemporaneitate”, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | feb. 24, 2023

Lucrări semnate de peste 40 de artiști plastici profesioniști clujeni, aflați în perioada de maturitate a creației, vor putea fi văzute, timp de o lună, în perioada 24 februarie – 24 martie 2023, în galeriile Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Acestea sunt reunite în expoziția colectivă, intitulată „Așezare. Semne și locuri străvechi în contemporaneitate”, ce cuprinde lucrări de pictură, ceramică și sculptură.

Vernisajul expoziţiei a avut loc vineri, 24 februarie, începând cu ora 17:00, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, la Galeriile „Ermineia” (etajul 1) și „Imago” (etajul 2), în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a numeroși artiști clujeni și oameni de cultură, precum și a unui public divers.

Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt duhovnicesc, a apreciat operele expuse și i-a felicitat pe cei implicați în promovarea artei contemporane.

Cuvântul de deschidere al expoziţiei a fost susţinut de pr. conf. univ. Ioan Bizău, cunoscut specialist în artă modernă și contemporană, dar și în teologie liturgică, arta icoanei și arhitectură liturgică.

Curatorii expoziției au fost conf. univ. dr. Claudia Cosmina Trif, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, secția Artă Sacră, și prof. Cristina Marian, cadru didactic la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca.

Organizată de Asociațiile culturale „Invizibil” și „Chip și asemănare”, împreună cu  Departamentul de iconografie al Centrului de studii misionare și nomocanonice din cadrul  Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, manifestarea își propune să ofere o deschidere spre valorile culturale tradiționale, o legătură cu trecutul, care să atragă atenția tinerilor asupra înțelepciunii străbunilor și să îi facă mai puternici în deciziile lor viitoare.

 

„Ceea ce îi apropie pe cei peste 40 de artiști este seriozitatea demersului pe care îl întreprind, căutarea autentică a unor forme de exprimare compatibile cu voinţa lor de reprezentare, dar şi cu exigenţele contemporane și autenticitatea”, au declarat organizatorii.

Lucrările vor rămâne pe simeze până pe 24 martie a.c., iar expoziţia poate fi vizitată zilnic, între orele 10:00 – 20:00, accesul fiind gratuit.

Mai multe fotografii AICI 

Autori: Grigore Sâmboan și Darius Echim

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...