Vernisajul expoziției temporare de icoane pe lemn ,,Patimi și Cruce”, la Muzeul Mitropoliei Clujului

de | mart. 28, 2023

La Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, marți, 28 martie 2023, de la ora 17:00, a avut loc vernisajul expoziției temporare de icoane pe lemn ,,Patimi și Cruce”, a artistului plastic drd. Steliana Țico (rasofora Sofia de la Centrul Eparhial), în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a numeroși clujeni, oameni de cultură și iubitori de artă sacră.

Expozitia reunește un număr de 15 lucrări centrate pe tema Crucii și pe cea a Patimilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos, această transpunere artistică făcând parte din proiectul doctoral al iconarului Steliana Țico (rasofora Sofia), doctorandă în cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest – Timișoara, sub coordonarea prof. univ. dr. habil. Marcel Muntean.

Cu acest prilej, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul  a rostit un cuvânt duhovnicesc, a apreciat lucrările expuse și a felicitat-o pe maica Sofia pentru lucrarea pe care o face în promovarea frumosului și a artei sacre.

Cuvântul de deschidere al expoziţiei a fost susţinut de prof. univ. dr. habil. Marcel Muntean, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, secția Artă Sacră, și conducător de doctorat în cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest – Timișoara.

Apoi, maica Sofia, autoarea expoziției, a vorbit despre lucrările sale din cadrul proiectului doctoral și a mulțumit tuturor celor prezenți, în frunte cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Evenimentul a fost completat cu un moment muzical susținut de Grupul vocal Synavlia, care a interpretat câteva pricesne și cântece religioase specifice perioadei prepascale.

Lucrările vor rămâne expuse până la data de 12 aprilie a.c., în sala centrală a muzeului mitropolitan, accesul fiind gratuit.

Expozitia temporară de icoane pe lemn ,,Patimi și Cruce” este a doua expoziție de acest gen din cadrul proiectului doctoral al maicii Sofia, prima expoziție, găzduită tot la Muzeul Mitropoliei Clujului, în data de 17 august 2022, a fost intitulată „DEISIS” și a cuprins un număr de 13 icoane pe lemn.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA