Vernisajul expoziției temporare de icoane pe lemn ,,Patimi și Cruce”, la Muzeul Mitropoliei Clujului

de | mart. 28, 2023 | Actualitatea religioasă

La Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, marți, 28 martie 2023, de la ora 17:00, a avut loc vernisajul expoziției temporare de icoane pe lemn ,,Patimi și Cruce”, a artistului plastic drd. Steliana Țico (rasofora Sofia de la Centrul Eparhial), în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a numeroși clujeni, oameni de cultură și iubitori de artă sacră.

Expozitia reunește un număr de 15 lucrări centrate pe tema Crucii și pe cea a Patimilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos, această transpunere artistică făcând parte din proiectul doctoral al iconarului Steliana Țico (rasofora Sofia), doctorandă în cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest – Timișoara, sub coordonarea prof. univ. dr. habil. Marcel Muntean.

Cu acest prilej, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul  a rostit un cuvânt duhovnicesc, a apreciat lucrările expuse și a felicitat-o pe maica Sofia pentru lucrarea pe care o face în promovarea frumosului și a artei sacre.

Cuvântul de deschidere al expoziţiei a fost susţinut de prof. univ. dr. habil. Marcel Muntean, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, secția Artă Sacră, și conducător de doctorat în cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest – Timișoara.

Apoi, maica Sofia, autoarea expoziției, a vorbit despre lucrările sale din cadrul proiectului doctoral și a mulțumit tuturor celor prezenți, în frunte cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Evenimentul a fost completat cu un moment muzical susținut de Grupul vocal Synavlia, care a interpretat câteva pricesne și cântece religioase specifice perioadei prepascale.

Lucrările vor rămâne expuse până la data de 12 aprilie a.c., în sala centrală a muzeului mitropolitan, accesul fiind gratuit.

Expozitia temporară de icoane pe lemn ,,Patimi și Cruce” este a doua expoziție de acest gen din cadrul proiectului doctoral al maicii Sofia, prima expoziție, găzduită tot la Muzeul Mitropoliei Clujului, în data de 17 august 2022, a fost intitulată „DEISIS” și a cuprins un număr de 13 icoane pe lemn.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole

18 mai – Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin

18 mai – Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin

În timpul persecuţiei împotriva creştinilor a împăratului păgân Deciu (249-251), un tânăr cu numele Petru a fost prins în Lampsac, o cetate aflată în Helespont. Petru a fost adus la dregătorul Optimus şi silit să jertfească zeiţei Afrodita. Dar nu a vrut să se supună...

Misionari și misionarism

Misionari și misionarism

Înainte de înălțarea la cer, Domnul Hristos le-a zis ucenicilor: „mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă. Și iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Bistrița

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Bistrița

Clericii din Protopopiatul Ortodox Bistrița s-au reunit luni, 15 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești semestriale de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit în Biserica de la Coroana, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei,...