Via Transilvanica aleasă preferata publicului la Premiile Europene pentru Patrimoniu 2023

de | sept. 30, 2023

Ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu – Europa Nostra 2023 s-a desfășurat joi, la Veneția. Premiul publicului a fost decernat traseului Via Transilvanica.

Via Transilvanica are 1400 de kilometri lungime și leagă între ele 12 situri din patrimoniul mondial UNESCO aflate pe teritoriul României. Pornește de la Mănăstirea Putna și se încheie la Drobeta Turnu‑Severin, unde Apolodor din Damasc a construit, la cererea Împăratului Traian, un pod peste Dunăre.

Traseul Via Transilvanica a fost înscris la categoria „Implicare & Conștientizare” a cetățenilor și a adunat cel mai mare număr de voturi, exprimate prin intermediul unui sondaj online la care au participat aproximativ 27.000 de cetățeni din întreaga Europă.

Daniel Toda, un votant din România, a scris: „Via Transilvanica este, cu adevărat, un proiect magnific presărat cu ingrediente excepționale: natură, trasee și patrimoniu cultural. Este o aventură de neuitat, o călătorie în timp în vechea Europă, în sate prinse în timp, mănăstiri și castele medievale. Via Transilvanicaeste un șnur de aur care leagă toate aceste perle într-o experiență uimitoare”.

Traseul Via Transilvanica este o inițiativă a organizației Tășuleasa Social, care activează de peste două decenii în România. Sunt disponibile un website dedicattraseului și ghiduri tipărite, distribuite în locațiile din apropierea obiectivelor turistice de pe traseu.

Ceremonia de acordare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu – Europa Nostra2023 este cel mai mare eveniment al Summitului European al Patrimoniului Cultural 2023, organizat de Europa Nostra, în parteneriat cu Comisia Europeană și cu sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.


Europa Nostra este cea mai extinsă și reprezentativă rețea de patrimoniu din Europa, acoperind 40 de țări. Păstrează legătura îndeaproape cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei, UNESCO și alte organizații internaționale. Informații suplimentare despre ceilalți câștigători ai premiilor din acest an se găsesc aici.

Foto credit: © Mani Gutau via Facebook / Tășuleasa Social

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024

Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024

Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni, iunie – iulie a examenului național de bacalaureat 2024, sunt programate în intervalul 17 - 27 iunie. Probele se vor desfășura potrivit următorului calendar: 17 - 19 iunie: Evaluarea competențelor...

Festivalul Alimentului, la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7 iunie 2024, la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din campus, a XI-a ediție a Festivalului Alimentului, eveniment ce aduce în prim-plan talentele și abilitățile...

Înscrieri pentru Bootcamp STS 2024

Înscrieri pentru Bootcamp STS 2024

Serviciul de Telecomunicații Speciale anunță deschiderea înscrierilor pentru cea de-a treia ediție a Bootcamp STS, școala de vară IT&C dedicată studenților din facultățile cu profil tehnic din România, din anii II și III. Evenimentul se va desfășura și în acest an...