Via Transilvanica aleasă preferata publicului la Premiile Europene pentru Patrimoniu 2023

de | sept. 30, 2023

Ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu – Europa Nostra 2023 s-a desfășurat joi, la Veneția. Premiul publicului a fost decernat traseului Via Transilvanica.

Via Transilvanica are 1400 de kilometri lungime și leagă între ele 12 situri din patrimoniul mondial UNESCO aflate pe teritoriul României. Pornește de la Mănăstirea Putna și se încheie la Drobeta Turnu‑Severin, unde Apolodor din Damasc a construit, la cererea Împăratului Traian, un pod peste Dunăre.

Traseul Via Transilvanica a fost înscris la categoria „Implicare & Conștientizare” a cetățenilor și a adunat cel mai mare număr de voturi, exprimate prin intermediul unui sondaj online la care au participat aproximativ 27.000 de cetățeni din întreaga Europă.

Daniel Toda, un votant din România, a scris: „Via Transilvanica este, cu adevărat, un proiect magnific presărat cu ingrediente excepționale: natură, trasee și patrimoniu cultural. Este o aventură de neuitat, o călătorie în timp în vechea Europă, în sate prinse în timp, mănăstiri și castele medievale. Via Transilvanicaeste un șnur de aur care leagă toate aceste perle într-o experiență uimitoare”.

Traseul Via Transilvanica este o inițiativă a organizației Tășuleasa Social, care activează de peste două decenii în România. Sunt disponibile un website dedicattraseului și ghiduri tipărite, distribuite în locațiile din apropierea obiectivelor turistice de pe traseu.

Ceremonia de acordare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu – Europa Nostra2023 este cel mai mare eveniment al Summitului European al Patrimoniului Cultural 2023, organizat de Europa Nostra, în parteneriat cu Comisia Europeană și cu sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.


Europa Nostra este cea mai extinsă și reprezentativă rețea de patrimoniu din Europa, acoperind 40 de țări. Păstrează legătura îndeaproape cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei, UNESCO și alte organizații internaționale. Informații suplimentare despre ceilalți câștigători ai premiilor din acest an se găsesc aici.

Foto credit: © Mani Gutau via Facebook / Tășuleasa Social

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Profesor UBB, distins cu medalia de Ofițer al Palmelor Academice

Profesor UBB, distins cu medalia de Ofițer al Palmelor Academice

Profesorul Sergiu Mișcoiu de la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napocaa fost distins cu  medalia de Ofițer al Palmelor Academice, în cadrul unei ceremonii publice desfășurate la Ambasada Franței de la București. Această înaltă...

Cadouri de Crăciun pentru copii defavorizați din mediile rurale

Cadouri de Crăciun pentru copii defavorizați din mediile rurale

În spiritul sărbătorilor de iarnă, Rotary Club Cluj-Napoca Opera s-a angajat să aducă bucurie și să îndeplinească dorințele copiilor din mediile rurale defavorizate prin proiectul „ToyJoy". Proiectul urmărește să ofere cadouri personalizate pentru 60 de copii,...