Vocația martirică a părintelui Florea Mureșanu

de | iul. 8, 2022 | Aniversări și comemorări

Părintele Florea Mureșanu și-a descoperit vocația mărturisitoare prin actele de curaj, prin caracterul său neîntinat de compromisuri, prin gestul total al morții martirice în închisoarea Aiudului în uitare și abandonare. Vocația mărturisitoare s-a probat prin actele de curaj dintre care eu voi evoca doar cel legat de salvarea unei familii de evrei din Icold care erau predesinați gazării în progromurile naziste. Realizăm cu toții pericolul la care s-a expus părintele Florea Mureșanu.
De asemnea vocația sa mărturisitoare a fost probată și prin caracterul său moral neîntinat de compromisuri. Mărturia părintelui Ioan Bunea, colegul său de facultate, relatată în Memorial este elocventă: „la proces ne-am văzut pentru ultima data cu Florea Mureșanu, fostul meu coleg de facultate și prieten apropiat. Fusese adus ca martor împotriva lui Liviu Munteanu. A fost demn, n-a recunoscut ceea ce se găsea în declarație, afirmând categoric că este introdusă în text de către anchetator”.
Și nu în ultimul rând vocația mărturisitoare s-a probat prin gestul total al morții martirice în închisoarea Aiudului. Având în vedere că există foarte puține detalii legate de detenția părintelui Florea Mureșanu în închisoarea de la Aiud, cred că este oportun să redau un fragment din ultima mărturie a părintelui cu valoare testamentară, consemnată în Dosarul de la Securitate: „Recunosc că în activitatea mea am făcut de mai multe ori propagandă și agitație atât direct cât și indirect contra formei de guvernământ prin predicile pe care le-am ținut. Față de pericolul pe care eu l-am apreciat că-l reprezintă mișcarea muncitorească internațională și comunismul față de Biserică și religie, o bună parte din activtiatea mea mi-am închinat-o luptei împotriva idelogiei comuniste, a miscării comuniste, așa cum am declarat în anchete, deoarece aceasta era CONVINGEREA MEA. Atât declar, susțin și semnez.
În concluzie pot afirma că vocația martirică a părintelui Florea Mureșanu nu a fost una emfatică, care să genereze un spectacol ieftin, a fost una cât se poate de discretă, mergând asemenea lui Hristos, ca un miel spre junghiere.
Azi se împlinesc 115 ani de la nașterea părintelui Florea Mureșanu, mărturisitor și martir al Bisericii în perioada comunistă.

AUTOR: Pop Daniel Matei

Ultimele articole

Preasfințitul Părinte Iustin împlineşte 61 de ani

Preasfințitul Părinte Iustin împlineşte 61 de ani

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împlinește joi, 23 iunie, frumoasa vârstă de 61 de ani. Profil biografic Episcopul Iustin s-a născut în 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi...

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

Înaltpreasfinția Sa, JUSTINIAN CHIRA, vrednicul de pomenire Arhiepiscop al Maramureșului şi Sătmarului, a fost fiul unei familii de gospodari harnici și credincioși din satul Plopiș, având ca părinți pe Ilie Chira (1871-1937) și Maria Chira, născută Puț (1884-1949)....