VOICHIȚA GROZA: „Vreau să aduc în fața iubitorilor de folclor doar cântece autentice”

de | iul. 16, 2017

S-a născut și a copilărit în satul Gălpâia din județul Sălaj, iar la vârsta de 10 ani s-a mutat împreună cu familia la Hida, localitate care încă din secolul al XVIII – lea funcționa deja ca un mic centru  comercial. De multă vreme locuiește la Cluj-Napoca, însă dragostea pentru sat nu a părăsit-o niciodată. De multe ori a cutreierat satele de pe Valea Almașului și Agrijului de  unde și-a adunat cântecele pe care le interpretează cu atâta drag și le oferă iubitorilor de folclor.

 

„Dragostea pentru cântec am moștenit-o de la părinți”, afirmă Voichița Groza. Mama Voichiței a cântat în tinerețe, iar prin 1970 a făcut câteva imprimări la Radio București. Nu a continuat pe această cale, însă e mândră că are o urmașă demnă. „La noi în familie și acum se păstrează tradițiile și obiceiurile, mai ales la marile sărbători de peste an”, spune cu mândrie Voichița.

Îmi doresc să aduc în fața iubitorilor de folclor doar cântece autentice

Dornică să-și șlefuiască talentul,Voichița Groza a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde l-a întâlnit pe profesorul Ioan Bocșa, un artist desăvârșit, ce a făcut-o să înțeleagă și mai mult importanța cântecului tradițional. Așa că, în prezent, lucrează la un proiect muzical menit să pună în lumină cântecul tradițional de pe Valea Almașului și Valea Agrijului.

„Cred că acum am ajuns la acea maturitate de care avem nevoie noi, artiștii, aceea de a distinge ce e bine și ce e frumos în muzică. Am început să reorchestrez tot materialul pe care l-am adunat de-a lungul anilor, pentru că îmi doresc să aduc în fața iubitorilor de folclor doar cântece autentice, orchestrate tradițional, așa cum se cânta la noi, la jocul la șură”. În total, este vorba de aproximativ 80 de cântece, care vor apărea pe piață o parte anul acesta, în toamnă, și o parte anul viitor, când va avea loc și un concert aniversar, la împlinirea a 25 de ani de carieră artistică a Voichiței Groza. Un rol important în cariera sa l-au avut și profesorii Cornelia şi Gavril Neaga din Șimleu Silvaniei. „Lor am să le mulțumesc toată viața pentru ceea ce sunt eu, astăzi, deoarece dânșii au fost primii mei profesori de cânt popular”, spune Voichița. „E o bucurie a sufletului meu să cânt și dacă cinci oameni se regăsesc în cântecul meu, eu sunt fericită”.

Nu-mi place să îmbrac costume stilizate sau modernizate

Pe lângă muzică, Voichita Groza este pasionată și de costumul popular. „Nu-mi place să îmbrac costume stilizate sau modernizate. Port doar costume autentice și de aceea am umblat foarte mult prin satele de pe Valea Almașului și am adunat în lada mea de zestre peste douăzeci de costume populare vechi, pe care le îmbrac la diferite evenimente și spectacole”.

În ultima perioadă se luptă pe toate planurile să aducă la lumină tradițiile, obiceiurile și tot ce ține de lumea satului. Realizează și prezintă emisiuni tv, unde stă de vorbă cu meșteri populari, interpreți de folclor, pentru a prezenta publicului frumusețea tradițiilor și a obiceiurilor de alădată. De asemenea, are propria afacere cu produse de patiserie (pâine tradițională, cu cartofi, plăcinte pe lespede, cozonac, chec, mălai dulce) ce se pregăteau în satul tradițional, în special în zona Sălajului.

 

VOICHIȚA GROZA: „Vreau să aduc în fața iubitorilor de folclor doar cântece autentice”

 
Play/Pause Episode
00:00 /
Rewind 30 Seconds
1X
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/grigore-samboan/" target="_self">Grigore Sâmboan</a>

Grigore Sâmboan

absolvent al studiilor de Teologie și Jurnalism redactor radio Renașterea

Mai multe

Sfânta Cuvioasă Atanasia, model de devotament și iubire

Sfânta Cuvioasă Atanasia, model de devotament și iubire

Atanasia s-a născut în Antiohia în familia zlătarului Ioan, unul dintre cei mai de seamă lucrători de aur şi argint din oraș. Familia sa a învățat-o să muncească și să se roage, să postească și să fie ascultătoare și bună. La vârsta potrivită s-a căsătorit cu...

Repere ale lumii postmoderne. Morală și societate

Repere ale lumii postmoderne. Morală și societate

În ediția de debut a emisiunii Cultură, morală, societate. Repere pentru o viață creștină, discutăm împreună cu domnul drd. Gabriel Noje despre contextul lumii postmoderne, repere și provocări pentru omul contemporan. De asemenea, am încercat să trasăm câteva direcții...

Sfântul Preot Mărturisitor Moise Măcinic

Sfântul Preot Mărturisitor Moise Măcinic

Ziua de 21 octombrie este dedicată unei prăznuiri ce se aplică în mod deosebit la istoria poporului român din Transilvania. Îi pomenim în această zi pe Sfinții Cuvioși Mărturistori Visarion și Sofronie, pe Sfântul Mucenic Oprea și pe Sfinții Mărturisitori Preoți Ioan...