„Vreau la facultate”: Proiect-pilot educațional desfășurat de Universitatea Babeș-Bolyai și World Vision România

de | oct. 4, 2023

 

Universitatea Babeș-Bolyai, în parteneriat cu Fundația World Vision România lansează miercuri, 4 octombrie, programul „Vreau la facultate – UBB&WVR Academy”, prin care 100 de studenți din medii vulnerabile vor fi sprijiniți să termine facultatea.

Modelul proiectului este inspirat din programul ”Vreau în clasa a 9-a” prin care, în prezent, 1000 de adolescenți de la sate și din alte comunități vulnerabile sunt sprijiniți cu burse, activități de educație non-formală, mentorat și tabere de vară, ca să termine liceul, dar și ca să se dezvolte profesional și personal. Totodată, proiectul vine în contextul în care aproape jumătate dintre absolvenții programului „Vreau în clasa a 9-a” din județul Cluj se îndreaptă către UBB. Astfel, în perioada 2023-2026, studenții incluși în program vor beneficia, printre altele, de o bursă lunară pentru acoperirea unor nevoi de bază (cazare, transport, masă, materiale educaționale etc.), un dispozitiv performant pentru procesul de învățare și studiu, workshop-uri tematice, mentorat vocațional și școli de vară.

„România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de absolvenți de învățământ superior. Procentul tinerilor români care terminau o facultate în 2021 era aproape de două ori mai mic (23,3%) față de media Uniunii Europene, de 41,2%, potrivit ultimului raport Monitorul Educației și Formării, realizat de Comisia Europeană. În 2019, 65% dintre absolvenții de liceu din mediul rural nu s-au înscris în învățământul superior, comparativ cu aproximativ 35% din urban, arată un studiu UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării). Comparativ, din rândul absolvenților «Vreau în clasa a 9-a», doar 25% nu au mers la facultate, însă și aceștia s-au orientat fie către un loc de muncă, fie către alte cursuri de formare și dezvoltare profesională” – arată inițiatorii proiectului.

Conform unui sondaj realizat de Fundația World Vision România, 80% dintre tinerii din mediul rural și din alte comunități defavorizate își doresc să urmeze studii superioare, însă unu din trei se teme că familia nu va avea resursele financiare necesare pentru a-l susține. De asemeni, pentru tinerii care au absolvit liceul cu sprijinul oferit prin programul „Vreau în clasa a 9-a” al fundației și sunt deja studenți, „dificultățile financiare sunt la ordinea zilei”:  35% dintre studenți au spus că cel mai greu le este să facă față cheltuielilor pentru cazare (fie că sunt la cămin sau în chirie), iar mai mult de unu din zece studenți au afirmat că întâmpină dificultăți în privința cheltuielilor legate de transport, dar și pentru materiale educaționale sau îmbrăcăminte și alimente.

Lansarea programului va avea loc între orele 11:00 -12:00, în sala 115, Rectorat UBB.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
TRASEE DEVIATE CU OCAZIA MARATONULUI INTERNATIONAL CLUJ-NAPOCA

TRASEE DEVIATE CU OCAZIA MARATONULUI INTERNATIONAL CLUJ-NAPOCA

Cu ocazia Maratonului International Cluj-Napoca – editia a XIII –a, duminica 14 aprilie 2024 in intervalul orar 05:00 – 15:00, sunt impuse restrictii de circulatie in zona centrala. Liniile de transport in comun afectate vor circula pe trasee deviate, dupa cum...