Vrednicul de pomenire Bartolomeu Anania, comemorat la Cluj-Napoca

de | feb. 2, 2018

La împlinirea a șapte ani de la trecerea la cele veșnice, vrednicul de pomenire Bartolomeu Anania a fost comemorat joi, 01 februarie 2018, în cadrul unei seri culturale. Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a avut loc de la ora 19:00, în Sala Mare a Muzeului Mitropoliei de la subsolul Catedralei.

Oameni care l-au cunoscut personal pe vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu, sau prin predicile rostite de la amvonul Catedralei, s-au întâlnit pentru o seară de rugăciune și de reculegere. Personalitatea marelui ierah și cărturar a fost evocată de distinși oameni de cultură, care au vorbit despre persoana sa remarcabilă și despre realizările sale.

La eveniment a fost și Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

La rândul său, părintele Ioan Petraș a vorbit despre personalitatea și opera Mitropolitului Bartolomeu. Evocarea a fost urmată de vizionarea poemului cinematografic „Peregrinul Apter”, realizat pe baza unor fragmente din opera lui Valeriu Anania, produs de Asociația de Teatru și Film „Enter”, în  parteneriat cu Arhiepiscopia Clujului, regizor Camelia Hâncu.

De asemenea, au  fost susținute și câteva momente muzicale: recital de flaut, prof. univ. dr. Gavril Costea și lect. univ. dr. Liliana Cadar-Manoleasa, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” (în program, lucrări de J. S. Bach, G. Ph. Telemann, W. A. Mozart); introducere muzicală: Oana Maria Chiorean – „Ave Maria”, de Mathilde C. Marchesi, Sabina Maria Constantin – „Ave verum corpus”, de W. A. Mozart; la pian a acompaniat Natalia Constantin.

Întregul eveniment a fost moderat de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, părintele Bogdan Ivanov.

La final, toți cei prezenți s-au închinat la mormântul vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu din cripta ierarhilor, de la subsolul Catedralei, unde au adus flori și au aprins lumânări, în amintirea celui care i-a păstorit timp de 18 ani.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Palatul Patriarhiei a găzduit miercuri, 28 februarie 2024, ședința de lucru a Adunării Naționale Bisericești (ANB), prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Membrii acestui organism central deliberativ au participat la lucrări...

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...