Zeci de elevi clujeni deprind, în cadrul unor ateliere, tehnica de încondeiere a ouălor de Paști

de | mart. 3, 2023

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj  derulează, pe toată durata lunii martie a.c., o serie de ateliere în cadrul cărora mai mulți tineri clujeni deprind tehnica de încondeiere a ouălor de Paști. Acțiunile au loc în proiectul „Educație prin cultură”, ce se desfășoară în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” și cu mai multe școli din județ.

Atelierele se desfășoară în sala Media a Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, dar și la Școala Gimnazială ,,Iuliu Hațieganu din Panticeu, și sunt coordonate de consultantul artistic Claudiu Cubleșan din cadrul CJCPCT Cluj, bun cunoscător al tehnicilor de decorare a ouălor. La acestea, participă elevi din clasele primare, respectiv gimnaziale, de la Liceul Teoretic ,,Eugen Pora”, Școala Gimnazială ,,Iuliu Hațieganu”, Școala Gimnazială ,,Ion Agârbiceanu”, unități de învățământ din municipiul Cluj-Napoca, dar și de la Școala Gimnazială ,,Iuliu Hațieganu” din Panticeu, județul Cluj, însoțiți de profesori coordonatori. Seria atelierelor denumite „Tehnici tradiționale de decorare a ouălor de Paști” a debutat astăzi, 3 martie 2023, de la ora 12:00, când au fost inițiați în acest meșteșug elevii Liceului Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca.

 

În cadrul atelierelor, copiii și tinerii vor putea descoperi tainele acestui meșteșug popular, întâlnit, din păcate, tot mai rar. Nădăjduim că, în urma acestor activități, tinerii il vor îndrăgi și practica. Totodată, cei prezenți la ateliere vor îmbrăca cel puțin un element al portului popular, iar materialele de lucru le vor fi asigurate de instiuția clujeană de cultură. Decorarea ouălor se face cu ajutorul vopselelor, a cerii de albine, iar produsele obținute pot constitui obiectele unei expoziții în cadrul fiecărei școli partenere în proiect”, afirmă inițiatorii atelierelor.

Tehnicile tradiționale de decorare a ouălor, arhaice sau mai noi, sunt diverse: tehnica „batic”, prin băi succesive de culoare, zgrafitarea, vopsitul ouălor în coji de ceapă, decorarea ouălor cu ceară aplicată etc. În cadrul atelierului, tinerii vor fi familiarizați cu tehnica „batic”, cea mai spectaculoasă tehnică de decorare a oului. Pentru a pune în practică această tehnică este nevoie de condei sau chișiță, ceară de albine, vopsea (galben, roșu și negru), o sursă de căldură și ouăle spălate și degresate.

Prima etapă este încălzirea cerii de albine, până devine lichidă. Cu un condei se aplică ceara pe suprafața oului, pentru a proteja zona care se dorește să rămână albă. Acest prim strat de ceară care se aplică pe albul oului se numește „urzeala oului”. După acest procedeu, oul este introdus în culoare galbenă. Apoi se acoperă cu ceară porțiunile care trebuie să rămână galbene. Oul se introduce în culoarea roșie, se repetă din nou acoperirea cu ceară, iar ultima dată se introduce în negru. Apoi, la o sursă de căldură, se topește ceara. Modelele „închistrite” cu ceară rămân astfel imprimate pe coaja oului. La final, oul este uns cu o bucată de slănină pentru a străluci.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Pinocchio, din nou pe scena Teatrului „Puck”

Pinocchio, din nou pe scena Teatrului „Puck”

La finalul acestei săptămâni, cei mici sunt așteptați să urmărească la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca aventurile unuia dintre cele mai cunoscute personaje din literatura pentru copii. Este vorba de Pinocchio, eroul spectacolului cu același nume, în regia lui...

Concurs județean SCRISOARE PENTRU MAMA, ediția a IV-a

Concurs județean SCRISOARE PENTRU MAMA, ediția a IV-a

Primăria Municipiului Turda, Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda şi Asociația „Împreună Pentru Voi” Turda organizează în perioada 27 Februarie-1 Martie 2024 a patra ediție a concursului județean SCRISORI PENTRU MAMA. Știm că voi, copiii, le mulțumiți mamelor...

Stagiunea de primăvară Madrigal 2024, la Palatul Patriarhiei

Stagiunea de primăvară Madrigal 2024, la Palatul Patriarhiei

Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, invită publicul la evenimentele Stagiunii de primăvară - Madrigal 2024, o trilogie de concerte extraordinare, în care sunetul unic al ansamblului se împletește cu elemente de artă dramatică, iluminat arhitectural și proiecții...