Zeci de icoane pe sticlă, expuse la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea

de | mai 14, 2021 | Cultură

Cei care vor trece în următoarea lună pragul Muzeului Memorial „Octavian Goga” din Ciucea se pot bucura de o expoziție de icoane pe sticlă, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj împreună cu Muzeul „Octavian Goga” , instituții de cultură aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj.

Cele peste 20 de icoane pictate pe sticlă sunt semnate de patru cunoscuți pictori iconari ai județului Cluj, precum: prof. univ. dr. Marcel Muntean, monahia Iustiniana Kiraly de la Mănăstirea Florești, dr. Teodora Roșca Neacșu și Anda Moldovan.

Zeci de icoane pe sticlă, expuse la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea

„Temele principale așternute cu măiestrie pe sticlă prezintă momente importante din prima parte a calendarului ortodox, cum ar fi: „Bunavestire”, „Întâmpinarea Domnului”, „Răstignirea”, „Învierea Mântuitorului”, dar și sfinți sărbătoriți în această perioadă. Inspirate din stilul diverselor centre de pictură pe sticlă din Transilvania, fiecare dintre lucrările expuse reflectă contribuția personală a autorului care își lasă o fărâmă din talentul, dar, mai ales, din sufletul său, în fiecare transpunere a unei teme religioase”, arată organizatorii.

Expoziția intitulată Iconari clujeni în expoziție la Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea este deschisă până în 12 iunie a.c., în sălile Casei Albe din incinta complexului muzeal, situat pe strada Principală, nr. 4, Ciucea și poate fi poate fi vizitată cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Casa Albă găzduiește o expoziție etnografică permanentă, iar cea de icoane prezentă aici își găsește cel mai potrivit lăcaș pentru următoarea lună.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj continuă astfel tradiția organizării unor expoziții de icoane, prin care urmărește aducerea în fața publicului clujean a unor cunoscuți artiști pasionați de acest domeniu.

 

Mai multe din Cultură