Zeci de mii de pelerini, așteptați la hramul Mănăstirii Nicula

de | aug. 13, 2019

Zeci de mii de pelerini din toată țara, dar și de peste granițe, sunt aşteptaţi în aceste zile să se roage la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Aici se desfășoară, anual, cel mai mare pelerinaj ortodox din Transilvania. Mulți credincioși vin cu câteva zile mai devreme și, după ce intră pe poarta mănăstirii, se opresc la biserica mică din lemn unde rostesc rugăciuni, după care, în biserica de zid, în fața altarului, se închină la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Apoi se așează pe dealul din jurul mănăstirii, unde vor dormi în corturi sau sub cerul liber și asistă la tot programul liturgic, oficiat de preoți și diaconi, pe altarul de vară.

Programul slujbelor speciale la Mănăstirea Nicula a început luni dimineața, 12 august 2019. Astăzi au fost săvârșite Acatistul Acoperământului Maicii domnului, Ceasurile III și VI și Sfânta Liturghie. De la ora 15:00 este săvârșit Sfântul Maslu, iar la ora 18:00 pelerinii vor asista la Ceasul IX, Vecernia și Acatistul Maicii Domnului, iar la final va predica protopopul de Dej, părintele Ioan Buftea. La ora 21:00 va fi oficiată Miezonoptica, Utrenia și Ceasul I, iar la final pelerinii vor putea asculta cuvântul de învățătură rostit de eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, protosinghelul Simeon Pintea.

Miercuri, 14 august, pe scena special amenajată în curtea mănăstirii, se va oficia de dimineață Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, Ceasurile III și VI și Sfânta Liturghie, la finalul căreia va predica exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru. La ora 12:00 se va săvârși Taina Sfântului Maslu, în sobor de preoți, iar cuvântul de învățătură va fi rostit de părintele Ioan Moraru. De la ora 18:00, pelerinii vor asista la Vecernia închinată praznicului Adormirii Maicii Domnului, săvârșită de Înaltpresfințitul Părinte Andrei în sobor de ierarhi, preoți și diaconi. De la ora 21:30, Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și așezată pe scena special amenajată, iar soborul de ierarhi, preoți și diaconi, alături de zecile de mii de credincioși vor cânta Prohodul Maicii Domnului. La finalul slujbei, Icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii, iar credincioșii vor putea asculta predica rostită de arhimandritul Benedict Vesa, secretar eparhial.

În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, Sfânta Liturghie va începe la ora 9:00 și va fi oficiată de Înaltpresfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, împreună cu Înaltpreasfințitul Inochentie de Burundi și Rwanda, în sobor de preoți și diaconi.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA