,,Zestrea Tradițiilor Clujene”, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca

de | nov. 20, 2018

Proiectul cultural-educativ ,,Zestrea Tradițiilor Clujene”, inițiat și derulat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, s-a derulat astăzi, 20 noiembrie 2018, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

De la ora 12:00, în jur de 150 de elevi de la ciclul gimnazial, o parte îmbrăcați în frumoase costume populare, alături de profesori, au luat parte la activitatea cultural-educativă, derulată la Centrul liturgic și catehetic „Theophania” de la biserica „Schimbarea la Față”, situată pe Bulevardul Eroilor. În cadrul întâlnirii, moderate de consultantul artistic Marinela Zegrean Istici, tinerii  au aflat amănunte despre activitatea compartimentului de educație permanentă și proiecte cultural-educative din cadrul Centrului. Apoi au fost proiectate secvențe din proiectele și festivalurile de folclor la care elevii se pot înscrie, după care, consultantul artistic Grigore Sâmboan le-a vorbit despre importanța păstrării obiceiurilor și tradițiilor populare. În acest context, au fost îndemnați să scrie eseuri și articole despre tradițiile și obiceiurile de iarnă din satele bunicilor, iar cele mai reușite vor fi publicate în revista „Brâul”.

În același timp, Mariana Morcan – solist vocal în cadrul Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană” a C.J.C.P.C.T. Cluj a susținut câteva momente de folclor muzical vocal – exemplificarea baladei și a cântecului propriu-zis. A fost interpretată „Balada lui Horea”, după care cu toții au cântat „M-am suit în dealu’ Clujului” și „Hai să-ntindem hora mare”. La final, o parte dintre elevi, împărțiți pe echipe, s-au întrecut în cunoștințe de cultură tradițională, în cadrul concursului „Uniți prin tradiții”. Juriul a fost format din profesorii Petronela Taloș și Radu Seica, alături de consultantul artistic Grigore Sâmboan, iar toți cei participanți la competiție au primit diplome și obiecte realizate de meșterii populari clujeni.

În încheiere, gazda activității, părintele Titus Moldovan de la biserica „Schimbarea la Față”, le-a mulțumit tuturor pentru că păstrează și promovează cultura tradițională și i-a îndemnat pe tineri să fie cuminți, buni la învățătură și să nu-și uite originile. La rândul său,  directorul instituției de învățământ, părintele Liviu Vidican Manci a luat cuvântul și i-a felicitat pe elevii participanți, dar și pe profesori lor pentru că le inspiră tinerilor dragostea pentru folclor și tradiții. De asemenea, a mulțumit  echipei de proiect pentru activitatea desfășurată și a precizat că vor continua astfel de activități în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Preoții din cuprinsul Protopopiatului Năsăud s-au reunit miercuri, 22 mai 2024, la sediul instituției, în cadrul ședinței administrative din această lună. În debutul ședinței, Părintele Protopop Ovidiu Sermeșan a adus la cunoștință clericilor ultimele noutăți de ordin...