Zi bogată în activități la Catedrala Episcopală din Zalău

de | oct. 20, 2015 | Actualitatea religioasă

Luni, 19 octombrie 2015 a fost o zi bogată în activități la Catedrala Episcopală Înălțarea Domnului din Zalău.

Astfel, în prima parte a zilei, în sala de ședințe de la demisolul Catedralei s-a desfășurat ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului. Ședința a fost prezidată de către Preasfințitul Părinte Petroniu, la aceasta participând și membrii Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

În cadrul ședinței au fost aduse la cunștința membrilor acestui for bisericesc evenimentele importante din viața Eparhiei care s-au derulat de la ultima întâlnire, precum și investițiile făcute la Cenrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Potrivit Statutului pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Consiliul  Eparhial  este  organism  executiv  al  Adunarii  Eparhiale  si  are  în competenta  problemele  bisericesti  administrative,  culturale,  social-filantropice,  economice, patrimoniale si fundationale pentru întreaga eparhie.

Consiliul Eparhial se compune din 9 membri, 3 clerici si 6 mireni, alesi pe termen de patru ani de Adunarea Eparhiala dintre membrii ei.

În continuare, în incinta catedralei s-a desfășurat Conferința preoțească de toamnă a preoților din cuprnsul Episcopiei Sălajului. La această conferință au participat toți clericii din Eparhie. Tema tratată a avut ca titlu “Provocări ale pastorației contemoprane” și a fost susținută de către Preacucernicul Părinte Claudiu-Ionuț Boia. În continuare au urmat discuții pe marginea acestei teme dezvoltându-se discuții privind avortul, misiunea preotului în perioada comunistă, dar și greutatea pastorației într-o lume secularizată.

La final, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte Daniel Blaj, Diploma Sfântul Chiril al Ierusalimului, pentru activitatea catehetică deosebită în cadrul Biroului pentru catehizare parohială al Episcopiei Sălajului.

De asemenea, în cadrul ședinței, Preasfințitul Părinte Petroniu a prezentat noii hirotoniți din Eparhie, precum și pe Preacucernicii Părinți care au primit distincții speciale pe parcursul anului acesta.

Ultimele articole

Tratamentele stomatologice în perioada sarcinii

Tratamentele stomatologice în perioada sarcinii

Stăm de vorbă săptămâna aceasta cu pr. dr. Bogdan Chiorean, de la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, din Cluj-Napoca, despre posibilele tratatemte dentare în perioada sarcinii. Ca medic stomatolog, părintele Bogdan ne oferă câteva răspunsuri simple,...

Rugăciunea, la mitropolitul Antonie de Suroj

Rugăciunea, la mitropolitul Antonie de Suroj

Despre mitropolitul Antonie de Suroj sau Antonie Bloom s-a discutat foarte mult în ultimii ani. Cărțile sale, majoritatea traduse în limba română, se găsesc în librăriile din țara noastră și sunt accesibile publicului larg. Cuvântările sale aduc multă bucurie mai ales...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

În perioada 4 octombrie – 15 noiembrie 2022, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei Clujului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, au avut loc...

De astăzi începe Postul Crăciunului

De astăzi începe Postul Crăciunului

În Biserica Ortodoxă începe astăzi, marți, 15 noiembrie 2022, Postul Crăciunului, care ține până în ziua de Ajun a Crăciunului, 24 decembrie inclusiv (zi de post aspru). Ziua din Ajunul Crăciunului este o zi de post aspru spre deosebire de celelalte zile ale Postului...