Zi de aleasă sărbătoare, la biserica ,,Sfântul Nicolae” din Zalău

de | dec. 3, 2017

Duminică, 3 decembrie 2017, credincioșii parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Zalău au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi, Sfânta Liturghie a fost săvârșită, în biserica parohiei, de Preasfințitul Părinte Makarios, Episcop de Hristoupolis şi Vicar al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, împreună cu Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului.

Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte părintele Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, Președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și membrii Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele diacon Călin-Isaia Stânean a fost hirotonit preot misionar pe seama Protopopiatului Zalău. De asemenea, la momentul împărtășirii clericilor, interpreta de muzică poplară Oana-Carmen Pintea a susținut un recital de colinde.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a rostit un cuvânt de bun venit, adresat Preasfințitului Părinte Makarios și i-a oferit, acestuia, un epitrahil și un omofor. De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a prezentat credincioșilor una dintre cărțile scrise de Preasfințitul Părinte Makarios, aceasta fiind tradusă și în limba română. La final, volumul a fost oferit  preoților și diaconilor slujitori.

În continuare, Preasfințitul Părinte Makarios a rostit un cuvânt de învățătură, la sfârșitul căruia i-a dăruit Preasfințitului Părinte Petroniu un epitrahil și un omofor, iar din partea Preafericitului Părinte Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului, un engolpion. Tot în semn de prețuire, Preasfinția Sa a oferit, Preacucernicilor Părinți Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Eparhiei, câte o cruce pectorală.

„Cu multă bucurie și emoție mă aflu în această frumoasă și aleasă biserică, ce îl are ca și ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae. La invitația Preasfințitului Părinte Petroniu, îi dau slavă lui Dumnezeu pentru binecuvântarea de a fi împreună cu poporul român și cu credincioșii români. Le pun la inimă și mă rog ca Dumnezeu să le dea putere ca să continue să aibă această credință în adevăratul Dumnezeu, pe care o arată și o dovedesc până astăzi. Vreau să mă adresez credincioșilor din această Episcopie și să le spun să-și păstreze credința și dragostea lor față de țară, față de tradiția românească și față de credința lor în Hristos, deoarece credința și evlavia pe care o au românii este ceva unic și specific și vreau să-i rog pe toți credincioșii să nu uite ceea ce sunt. Îi rog, de asemenea, pe toți românii să fie mândri și pentru că aparțin acestui popor și au această credință, pe care au învățat-o de la bunicii lor și să păstreze această credință, ca un tezaur de mare preț, pe care să-l transmită mai departe și generațiilor viitoare”, a spus Preasfințitul Părinte Makarios, Episcop de Hristoupolis şi Vicar al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol.

La rândul său, părintele paroh Ionuț Pop a mulțumit celor doi Ierarhi pentru prezență și le-a dăruit câte un set compus din cruce pectorală și engolpion. La sfârșit, Preasfințitul Părinte Petroniu a împărțit cadouri și iconițe cu Sfântul Ierarh Nicolae tuturor copiilor prezenți la sfânta biserică.

Parohia de pe strada Crasnei, aşa cum este ea cunoscută locuitorilor din Municipiul Zalău, a fost înfiinţată în anul 2009. În anul 1990, în oraşul Zalău existau doar două biserici ortodoxe, iar la înfiinţarea Episcopiei Sălajului, în octombrie 2007, erau ridicate, în diferite stadii de finalizare, încă alte cinci noi biserici şi două capele. Simţindu-se nevoia acoperirii unor zone ale oraşului unde credincioşii erau mult prea departe de cel mai apropiat lăcaș de cult, dar şi la solicitarea acestora, Preasfinţitul Părinte Petroniu a hotărât şi a supus aprobării Consiliului Eparhial înfiinţarea a două noi parohii, una pe strada 22 decembrie 1989 şi cealaltă în cartierul Sărmaş.

Ridicarea bisericii de pe strada Crasnei i-a fost încredinţată părintelui Ionuţ Pop. Biserica „Sfântul Nicolae” din Zalău este una nouă, piatra de temelie a acestui lăcaș de cult a fost sfințită în Duminica Tomii a anului 2009. Tot atunci, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit parohiei o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, moaște care astăzi sunt păstrate într-o icoană relicvar a Sfântului Nicolae. De asemenea, în Duminica Tomii a anului 2015, lăcașul de cult a primit și cel de-al doilea hram, luându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Toma.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...