„Zilele artei bizantine” – programul manifestărilor

de | sept. 24, 2021

În conjunctura etosului nostru creștin, valorile promovate prin Zilele Artei Bizantine au fost principii de bază ale viețuirii de zi cu zi a părinților noștri, motiv pentru care avem datoria și cinstea de a le aduce în atenția oamenilor ca mod de trăire.

Acest eveniment este ideat și materializat sub îndrumarea domnului Lect. Univ. Dr. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, coordonator al grupului de muzică, artă și cultură bizantină „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca, împreună cu care își propune să arate ethosul bizantin în lumea secolului XXI. Evenimentul început în 2005 a adus în fiecare an în atenție teme de interes din tradiția bizantină, dintre care amintim arta icoanei, arhitectura, muzica, educația, filosofia, vestimentația și altele, oferind publicului posibilitatea de a învăța, prin conferințe, cursuri și ateliere de lucru susținute de invitați de seamă din domeniile prezentate. Școala de cultură și civilizație bizantină propune iubitorilor de autentic o abordare de ansamblu, care cuprinde doar o mică parte din patrimoniul bizantin.

Evenimentul din acest an aduce în atenția publicului din cinci orașe expoziții inedite, care vor cuprinde icoane și lucrări pavimentare realizate în tehnica mozaicului de către studenții secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie din Alba Iulia.

În prima zi, joi, 23 septembrie, de la ora 8:00, a avut loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, iar seara de la ora 18:00 a fost sâvârșită slujba Vecerniei, răspunsurile fiind date de corul Sfântul Ioan Damaschin.

A doua zi, 24 septembrie, de la ora 09:00 va avea loc, la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, un atelier de mozaic, unde cei interesați pot vedea etapele și modalitatea realizării unei lucrări în mozaic, iar de la ora 16:00, la Galeriile Byzantia din subsolul bisericii „Învierea Domnului” de pe strada Viilor nr. 33, va avea loc o expoziție de artă.

Sâmbătă, 25 septembrie, de la ora 8:00, în Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu, va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, răspunsurile fiind date de corul Sfântul Ioan Damaschin. De la ora 17:00, la Primăria Municipiului Mediaș, va avea loc expoziția de artă bizantină.

Duminică, 26 septembrie, de la ora 9:00, va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, răspunsurile fiind date de corul Sfântul Ioan Damaschin. De la ora 14:00, la Liceul de Arte „Regina Maria”, va avea loc un atelier de mozaic. De la ora 16:00, la Museikon va avea loc expoziția de artă, urmată de slujba Vecerniei și Paraclisul Maicii Domnului la Catedrală, de la ora 18:00.

În ultima zi a evenimentului, luni, 27 septembrie, de la ora 8:00 va avea loc la Deva, la Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae”, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, urmată de un atelier de mozaic la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, de la ora 11:00. De la ora 16:00 va avea loc, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, o expoziție de artă urmată de un concert de muzică bizantină.

Această manifestare artistică dorește să fie o împărtășire din tradiția autentică a Bisericii, ca temelie a vieții în imperiul bizantin, care își păstrează în Hristos caracterul atemporal și imaterial. Un Bizanț, așadar, însăși împărăție și icoană a împărăției eshatonului.

„Zilele artei bizantine” - programul manifestărilor

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...