Zilele Memorialului Gherla, 9-12 martie 2022

de | mart. 8, 2022

Mănăstirea „Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla” își va serba hramul miercuri, 9 martie 2022, când Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

Gherla a fost unul din cele mai importante locuri pe harta Gulagului românesc. Mii de oameni, între care personalități marcante ale elitei interbelice românești, au umplut celulele și beciurile teribilei închisori. Aici funcționează o mănăstire-memorial închinată  acestor martiri, în care jertfa și suferința lor este pusă în valoare. Așezământul monahal este situat pe Dealul Cărămidăriei, unde se află și un cimitir anonim cu gropi comune în care au fost aruncați deținuții morți în penitenciarul din Gherla, în perioada comunistă. Printre cei care au fost închiși aici se numără: psihologul Nicolae Mărgineanu, scriitorul Paul Goma, părintele Nicolae Steinhardt, părintele Gheorghe Calciu și poetul Vasile Voiculescu.

Mănăstirea – Memorial „Sfinții 40 de Mucenici” a fost înfiinţată pe 1 octombrie 2017, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, când a și fost numit stareț protosinghelul Grigorie Benea.

Dacă în urmă cu doi ani izbuteam să petrecem împreună Zilele Memorialului Gherla în chiar ultima clipă de dinainte ca interdicțiile oficiale să transforme viețile noastre într-o experiență cu gust de Gulag postmodern, acum ne reîntâlnim în prima zi de după încetarea oficială a „stării de alertă”.

Doi ani în care pentru mica noastră obște s-au întâmplat, parcă, o mie și una de încercări, suferințe, căderi și ridicări. Iată-ne ajunși încă o dată la hramul mănăstirii noastre, în Sfântul și Marele Post, ca să facem pomenirea sfinților 40 de Mucenici din Iezerul Sevastiei și a înaintașilor noștri care s-au nevoit pentru Hristos în temnițele comuniste, transmite protos. Grigorie Benea, starețul Mănăstirii Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla.

În suita de evenimente se încadrează și lansarea unui compact disc, realizat cu sprijinul Radio Renașterea.

Miercuri vom sluji împreună cu IPS Părinte Mitropolit Andrei la Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla. Joi și vineri vom călători prin țară, la două din vămile pământești unde acum se află refugiații războiului din Ucraina, cu o vorbă de mângâiere și cu un pachețel cu turtă de mucenici făcuți în obștea Gherlei, după rânduială. Sâmbătă ne reîntâlnim la Memorial, cu grupul nostru psaltic, care a căpătat un nume acum, „Keramos” (care înseamnă „olar”, un simbol atât al istoriei vetrei noastre de lut din Dealul Cărămidăriei, cât și al Țarinii Olarului), pentru a lansa un nou CD și o carticică, amândouă cuprinzând Paraclisul Sfinților 40 de Mucenici, spune protosinghelul Grigorie Benea.

Zilele Memorialului Gherla, 9-12 martie 2022

 

9 martie – Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, Ziua Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști

ora 09.30
Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla
Liturghie arhierească a Darurilor mai Înainte Sfințite, în sobor de preoți condus de ÎPS Părinte Mitropolit Andrei al Clujului

Ora 12.00
Memorialul Gherla – Cimitirul deținuților politici de pe Dealul Cărămidăriei
Parastas de Comemorare – Gardă de onoare Jandarmeria Mobilă Cluj-Napoca

Ora 15.30
Radio Renașterea
Lansare și Premieră a CD-ului „Paraclisul Sfinților 40 de Mucenici”, cântate de Grupul psaltic „Keramos” al Memorialului Gherla

10-11 martie 2022, Sighet și Fântâna Albă

Pomeniri la locurile de jertfă ale prigoanei comuniste
Întâlnire cu refugiați din Ucraina

12 martie 2022

Ora 18.00
Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla
Concert al Grupului psaltic „Keramos”
Lansarea CD-ului și carticelei cu Paraclisul Sfinților 40 de Mucenici din Iezerul Sevastiei

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...