Ziua Armatei Române a fost serbată cu onoruri militare și ceremonii religioase duminică, 25 octombrie 2015, la Satu Mare și Carei, teritoriu considerat ultima bucată de pământ românesc eliberat de sub ocupaţia fascistă în 1944. La evenimentele organizate de Divizia 4 Infanterie Gemina au luat parte ministrul Apărării Nationale, Mircea Dușa, oficialități locale și județene.
Acum 71 de ani, la Carei şi la Satu Mare, ostaşii armatei României marcau în mod oficial întoarcerea ultimei pagini dintr-un capitol dureros al acelor vremuri, readucând Ardealul în graniţele fireşti, alături de restul României. (Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale)
Cu prilejul manifestărilor speciale, la Carei a fost prezent și Înaltpresfințitul Părinte Andrei.
Mitropolitul Clujului a oficiat în această dimineață Sfânta Liturghie alături de Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la Biserica „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir”. Ierarhii au luat parte apoi de la ora 12:30 la ceremonialul militar și religios dedicat Zilei Armatei Române, de la Ansamblul Monumental „Glorie Ostaşului Român”.
Detaşamentul de onoare a fost constituit din 1000 de militari ai Diviziei 4 Infanterie Gemina: „Evenimentele au început mai întâi la Satul Mare, la Monumentul Ostașului Român, unde militari din Divizia 4 Infanterie, cu colegii lor de la jandarmi și pompieri, au format detașamentul de onoare. Au participat ministrul apărării naționale, șeful forțelor terestre și comnandantul Diviziei 4 Infanterie. Cel de-al doilea eveniment al zilei, în mare amploare, s-a desfășurat la Carei, la ansamblul monumental Glorie Ostșului Român. După intonarea imnului național al României, s-a primit ștafeta veteranilor. Este un drapel național care a venit din București, de la aproximativ 1000 de kilometri, pe fostele direcții de acțiune ale armatei române în campania de vest pentru eliberarea României și a Transilvaniei. După oficierea serviciului religios, s-au depus coroane și jerbe de flori. Un alt moment interesant pentru public, a fost cel al depunerii jurământului de către studenții Academiei Forțelor Terestre. Studentul care a reprezentat Academia Forțelor Terestre a fost o domnișoară care a vorbit în numele colegilor ei. La sfârșit, dispozitivul de defilare a defilat în fața oamenilor din Carei. Trei parașutiști de la Brigada de Situații Speciale au aterizat în mijlocul oamenilor, iar spre sfârșit, publicul din Carei a putut să vizioneze o expoziție statică a militarilor din Divizia 4 Infanterie și un exercițiu demonstrativ al Cercetașilor din Batalionul 317 Cercetare-Vlădeasa, de la Cluj.”, a declarat pentru Radio Renașterea, maiorul Dan Crișan de la Divizia 4 Infanterie Gemina din Cluj-Napoca.
La împlinirea a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în semn de recunoştinţă şi preţuire pentru eroii României , 2015 a fost decretat, prin hotărâre de guvern, „Anul veteranilor de Război”.