Ziua Armatei, sărbătorită la Carei în prezența ÎPS Andrei

de | oct. 26, 2017

Miercuri, 25 Octombrie 2017, Ziua Armatei României, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sătmarului împreună cu Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, au participat la sărbătorea naţională dedicată Armatei Române, care a avut loc la Carei, în faţa Monumentului dedicat gloriei ostaşilor Armatei Române căzuţi în lupta pentru eliberarea patriei. 

Manifestarea a început cu intonarea Imnului Naţional al României, urmat de un moment de reculegere pentru ostaşii Armatei Române căzuţi pentru eliberarea patriei. A sosit, apoi, ştafeta veteranilor „Invictus”, aflată anul acesta la a patra ediţie, cu puncte de pornire din Craiova, Bucureşti şi Iaşi. Ei au predat Drapelul României generalului de brigadă în retragere Constantin Mancaş, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Filiala „Avram Iancu” a judeţului Cluj, care, la rândul său, a predat drapelul primarului municipiului Carei, Kovacs Eugen, pentru arborare la Ansamblul Monumental „Glorie Ostaşului Român”, în faţa căruia se desfăşoară sărbătorirea Zilei Armatei.

Înaltpreasfinţitul Părinte  Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului şi Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin au oficiat apoi, în faţa Monumentului, o slujbă de pomenire a eroilor căzuţi pentru eliberarea pământului românesc în prezenţa unui numeros sobor de preoți. Răspunsurile au fost date de un grup de teologi. În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a subliniat importanța comemorării și cinstirii eroilor patriei:

„Celebrările legate de cinstirea eroilor au valoare peste tot, dar în mod special aici, la Carei, pentru că este ultima brazdă din ţară eliberată. Nu numai astăzi, ci dintotdeauna s-a socotit a fi foarte importantă preocuparea de cinstire a eroilor, de cultul eroilor. În Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, în Cartea a doua a Macabeilor, în capitolul 12, ni se spune că, la un moment dat, a fost o bătălie cruntă între evrei şi greci. Şi au căzut mulţi soldaţi. Prima preocupare a conducătorului armatei, a lui Iuda Macabeul, a fost ca după ce i-a adunat pe cei ce au murit şi i-a înmormântat, să transmită la Ierusalim, la templu, să se facă rugăciuni şi pomenire pentru eroi. De-a lungul istoriei noastre naţionale cultul eroilor a avut importanţa lui. Aşa se face că şi astăzi suntem la Carei şi îi pomenim pe eroi. Este Ziua Armatei Române. În ce priveşte aspectul educativ al cinstirii eroilor, acesta are o mare importanţă, pentru că trebuie să recunoaştem că acest simţământ al legăturii faţă de ţară, faţă de neam, faţă de pământurile noastre a cam slăbit şi atunci tânăra generaţie trebuie educată în acest spirit. Şi lucrul acesta îl facem noi, la Ziua Eroilor, la Ziua Armatei, pentru faptul că noi credem în eficienţa rugăciunilor pentru sufletele celor plecaţi în eternitate.”

La rândul lui, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Mararmureșului și Sătmarului a arătat veşnică recunoştinţă eroilor căzuţi pentru apărarea ţării:

            „Ziua de 25 octombrie este una importantă în viaţa poporului român, pentru că în 25 octombrie 1944 a fost eliberată ultima brazdă de pământ în vestul României, municipiul Carei, de către bravii ostaşi ai Armatei Române, care şi-au dat viaţa. Osemintele multora au rămas în pământul binecuvântat şi sfânt al ţării noastre, îmbibat de sângele lor eroic. În cimitirele consacrate eroilor care au căzut la datorie, apărându-şi patria, Biserica şi neamul, se fac parastase de pomenire a lor, iar la Monumentul Ostaşului Român din Parcul Municipal al Careiului totdeauna se organizează o activitate specială, pentru că este şi Ziua Armatei Române. 25 Octombrie a fost proclamată ca Zi a Armatei Române. Cu această ocazie arătăm veşnică recunoştinţă şi comemorăm pe toţi eroii neamului nostru, care au căzut de-a lungul timpului în cele două războaie mondiale şi în toate confruntările în care şi-au apărat patria, neamul şi credinţa, şi le arătăm eternă recunoştinţă pentru faptul că au înţeles că patria nu se poate zidi decât pe jertfa celor care se luptă pentru ultima brazdă de pământ. Ne rugăm ca sufletele eroilor noştri, pe care îi pomenim la slujbele noastre bisericeşti, să fie aşezate în lumina şi iubirea Preasfintei Treimi.”

Au urmat apoi o ceremonie de depunere a coroanelor de flori din partea autorităților centrale, locale și de stat. După defilarea gărzilor de onoare au depus coroane şi jerbe de flori şi alte entităţi şi persoane particulare.

Cei care au dorit au putut vizita şi expoziţia cu echipamente de luptă organizată cu această ocazie, moment de aducere aminte, deoarece s-au făcut multe fotografii, a transmis pentru radio Renașterea Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA