Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, comemorată la Cluj-Napoca

de | mart. 9, 2021

Zilei Deținuților Politici Anticomuniști a fost comemorată prin rugăciune la Cluj-Napoca, marți, 9 martie 2021, la Monumentul Rezistenței Anticomuniste, din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”. Printre cei prezenți la manifestare s-au numărat Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, foști deținuți politici, oficialități locale și județene, istorici și oameni de cultură.

Cu acest prilej, de la ora 11:00, în fața monumentului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat slujba Parastasului pentru toți cei care, în timpul regimului comunist, și-au sacrificat viața în numele libertății și al credinței strămoșești.

La finalul slujbei religioase, ierarhul a vorbit despre curaj și despre alegerea binelui, în locul unei vieți comode.

 

Alocuțiuni au rostit prefectul județului Cluj, Tasnadi Istvan Szilard, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, prof. univ. dr. Virgiliu Ţârău, din partea Universităţii Babeş-Bolyai, care a vorbit despre semnificaţia istorică a zilei, precum și Mircean Gavril, reprezentantul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici – filiala Cluj, care a recitat din Radu Gyr şi Nichifor Crainic şi a povestit despre torturile din închisoare.

Elevul Pop David Patrick, de la Liceul Teoretic „Avram Iancu”, a recitat poezia „Nu-s vinovat faţă de ţara mea”, din opera lui Andrei Ciurunga, fost deţinut politic.

La finalul comemorării, în fața Monumentului Rezistenței Anticomuniste, au fost depuse coroane și jerbe de flori.

Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, în contextul comemorării Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, sărbătorită anual la data de 9 martie.

Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști, în ziua de pomenire a Sfinților 40 de Mucenici, a fost fixată prin lege, de Parlamentul României, în anul  2011.

La propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, anul 2017 a fost dedicat ca „An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Ioan Dâmbu, Cetăţean de onoare al comunei Zagra

Părintele Ioan Dâmbu, Cetăţean de onoare al comunei Zagra

Duminică, 21 iulie 2024, comunitatea euharistică din Zagra l-a primit pe noul său păstor duhovnicesc, în persoana Părintelui Vălean Ioan Grigore, după ce Părintele Ioan Dâmbu s-a pensionat, începând cu data de 1 iulie, în urma unei slujiri de aproape jumătate de veac...

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...