Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989, sărbătorită la Huedin

de | mart. 10, 2019 | Actualitatea religioasă

Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989 ( 9 martie ), a fost sărbătorită în avans la Huedin, vineri, 8 martie 2019.

Cu această ocazie, Protopopiatul Ortodox Huedin, în colaborare cu Liceul Octavian Goga şi Liceul Tehnologic Vlădeasa, a organizat o slujbă de pomenire a celor ce au avut de suferit în timpul regimului comunist, apărând credinţa creştină, demnitatea și libertatea poporului român.

Evenimentul  a debutat cu intonarea Imnului naţional al României, în interpretarea elevei Arlesiana Agrijan, după care au fost depuse coroane de flori.

Slujba Parastasului a avut loc în faţa Monumentului Rezistenţei Anticomuniste din centrul oraşului Huedin, în prezenţa preoţilor oraşului, a domnului primar Mircea Moroșan, a reprezentanților Jandarmeriei şi a unui impresionant număr de elevi de la şcolile din oraş.

La finalul slujbei a luat cuvântul părintele Lupuţan Dan, protopopul de Huedin, care a subliniat importanţa jertfei eroilor anticomunişti și a amintit de mănăstirea și memorialul care se ridică la Gherla, în memoria celor care au luptat împotriva comunismului. A luat cuvântul și profesorul Cristian Claudiu Filip, care i-a îndemnat pe tineri să nu fie obedienți față de niciun regim politic.

Zona Huedinului şi a Munţilor Apuseni este cunoscută ca o fortăreaţă anticomunistă.

Pr. Muntean Dan Mihai, corespondent radio Renașterea în Protopopiatul Huedin

Ultimele articole

24 mai – Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat

24 mai – Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat

Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat Acest Sfânt Cuvios s-a născut în Antiohia Siriei în anul 521. Încă de la şase ani, după ce tatăl său, Ioan, a murit în timpul unui cutremur, cu binecuvântarea mamei sale, Sfânta Marta (pomenită la 4 iulie), a mers în Seleucia,...

Sfinţii Împărați Constantin și Elena, cinstiţi la Mănăstirea Dobric

Sfinţii Împărați Constantin și Elena, cinstiţi la Mănăstirea Dobric

Mănăstirea Dobric și-a sărbătorit hramul istoric, în ziua prăznuirii Sfinților Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sâmbătă, 21 mai 2022, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și...