Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, marcată prin rugăciune la Cluj-Napoca

de | mart. 8, 2024

Ziua comemorării Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989 a fost comemorată prin rugăciune la Cluj-Napoca, în avans, vineri, 8 martie 2024, la Monumentul Rezistenței Anticomuniste din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”. Printre cei prezenți la manifestare s-au numărat Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, foști deținuți politici, oficialități civile și militare, istorici, oameni de cultură și elevi de la școlile clujene.

Cu acest prilej, în fața Monumentului Rezistenței Anticomuniste, după intonarea Imnului Național, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat slujba Parastasului pentru toți cei care, în timpul regimului comunist, și-au sacrificat viața în numele libertății și al credinței strămoșești.

La finalul slujbei religioase, ierarhul a rostit un cuvânt duhovnicesc și a transmis comunicatul Cancelariei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, emis în contextul zilei de 9 martie, Ziua comemorării Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989.

„Pe aceşti luptători români pentru libertate, modele autentice de curaj, demnitate, statornicie în credință şi patriotism, Biserica îi pomenește la fiecare Sfântă Liturghie, alături de eroii din toate timpurile și din toate locurile, deoarece ei s-au jertfit în lagăre şi în închisori pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român”, conform comunicatului de presă.

Alocuțiuni au rostit viceprimarul municipiului Cluj-Napoca – Dan Ștefan Tarcea, prof. univ. dr. Marius Mureșan, din partea Universităţii Babeş-Bolyai, care a vorbit despre semnificaţia istorică a zilei, precum și doamna Luminița Cornea, reprezentantul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici – filiala Cluj. De asemenea, elevi de la Colegiul Național „George Coșbuc” au recitat poezii tematice.

La finalul comemorării, conform tradiției, a avut loc ceremonia de depunere de coroane și flori.

Manifestarea a fost organizată de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, în contextul comemorării Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, sărbătorită anual la data de 9 martie.

Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști, în ziua de pomenire a Sfinților 40 de Mucenici, a fost fixată prin lege, de Parlamentul României, în anul 2011.

La propunerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Anul 2017 a fost dedicat ca „An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...