Ziua Drapelului Național, sărbătorită la Cluj-Napoca

de | iun. 26, 2019

Drapelul național a fost sfințit astăzi, 26 iunie 2019, în Catedrala  Mitropolitană din Cluj-Napoca

Evenimentul are loc cu ocazia Zilei Naționale a Drapelului , sărbătorită în fiecare an la 26 iunie.

Încă din seara precedentă, drapelul a fost coborât de pe catarg și introdus în Catedrala Mitropolitană. Astăzi, de la ora 11:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului a sfințit drapelul în cadrul unei slujbe religioase.

Cu acest prilej, Ierarhul a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, cu privire la două virtuți importante, care nu ar trebui să-i lipsească niciunui creștin, credința în Dumnezeu și dragostea de neam.

Programul liturgic a fost urmat de un ceremonialul militar de arborare a drapelului pe catargul din fața Catedralei Mitropolitane.

La manifestări au  participat reprezentanți ai instituțiilor civile și militare, slujitori ai catedralei mitropolitane, preoți și cadre militare, din structurile subordonate Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Detaşamentul de onoare a fost constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio Pop” Cluj-Napoca și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj.

Pe timpul defilării militarilor, cerul a fost survolat de elicoptere IAR 330 Puma Socat și aeronave de tip MIG 21 Lancer din dotarea Bazei 71 Aerienă „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Ziua Drapelului Naţional, se sărbătoreşte  din 1998 în fiecare an la 26 iunie.

Aşa cum prevede Constituţia României, drapelul tricolor este un simbol naţional, alături de stemă, sigiliu şi imn. În forma actuală, Constituţia stabileşte, prin Articolul 12, că „drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu”.

Ziua Drapelului Naţional este marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări educative cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

Cu prilejul acestei zile, în toate municipiile reşedinţă de judeţ, sunt organizate ceremonii publice de înălţare a Drapelului Naţional.

Tricolorul Românesc semnifică veacurile de gând şi luptă, pentru unitate şi independenţă ale întregului popor român.

Credit foto: Dumitru Cucură

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA