Ziua Forțelor Aeriene Române: Sfântul Ilie este ocrotitorul aviatorilor români

de | iul. 20, 2024

Ziua Forțelor Aeriene Române și a Aviației Române este serbată anual în data de 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul aviatorilor.

Aviația militară română a luat naștere în anul 1910, când Aurel Vlaicu a proiectat primul avion militar care a fost realizat de Arsenalul Armatei. Un an mai târziu au fost brevetați primii ofițeri ca piloți, în 1912 a fost deschisă prima școală militară, iar în 1913 a fost adoptată legea care organiza aeronautica românească, conform site-ului oficial al Forțelor Aeriene Române.

În anul 1915 s-a înființat Corpul de Aviaţie, pus sub conducerea locotenentului-colonel Constantin Găvănescu. Astfel, aviaţia militară a devenit o armă de sine stătătoare (până la această dată ea a fost considerată o specialitate a geniului).

Aeronautica română a participat la marile bătălii purtate de armata română în sudul Moldovei (Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz) îndeplinind misiuni de informaţii, atac asupra poziţiilor inamice, vânătoare şi apărare antiaeriană.

Piloții militari ai aviației române au contribuit la Marea Unire de la 1918, locotenentul av. Vasile Niculescu şi căpitanul Victor Precup au anunțat în Transilvania că urma să se întrunească Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

În anul 1936 s-a înfiinţat Ministerul Aerului şi Marinei, cea mai înaltă formă de autonomie pe care au avut-o aviaţia şi marina. Prima personalitate care a ocupat funcţia de ministru a fost comandorul(r) ing. Radu Irimescu, veteran al Primului Război Mondial.

Aviația românească a cunoscut un parcurs ascendent, urmând etape care au contribuit la crearea Forțelor Aeriene Române.

Ceremonii

Cu ocazia Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene se desfășoară mai multe ceremonii militare și religioase.

La Monumentul Eroilor Aerului,din Piața Aviatorilor are loc un eveniment aniversar la care vor fi prezentate aeronave militare aflate în posesia Forțelor Aeriene Române, elicoptere ale Ministerului Afacerilor Externe și ale Serviciului Român de Informații și aeronave Extra 300 ale Aeroclubului României.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este considerat ocrotitorul spiritual al aviatorilor români întrucât, potrivit Cărții a patra a Regilor, a fost ridicat cu trupul la cer în vârtej de vânt, într-un car de foc, tras de cai învăluiți în foc.

În timpul regimului comunist, data la care se serba ziua aviatorilor români a fost stabilită pentru 17 iunie, în amintirea primului zbor al lui Aurel Vlaicu în aparatul proiectat și construit de el.

După 1990, ziua aviatorilor a fost serbată în ambele date, iar din anul 2004 aceasta este celebrată numai de sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul.

Foto credit: Statul Major al Forțelor Aeriene / Bogdan Pantilimon

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

5 septembrie este Ziua internaţională a carităţii

5 septembrie este Ziua internaţională a carităţii

Ziua internaţională a carităţii este celebrată în fiecare an în data de 5 septembrie și are ca obiectiv sensibilizarea şi mobilizarea oamenilor, a ONG-urilor şi a altor forţe interesate din întreaga lume pentru a-i ajuta pe alţii, prin voluntariat şi prin activităţi...

Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885 – 4 septembrie 1959)

Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885 – 4 septembrie 1959)

„Medicina este ştiinţa şi conştiinţa încălzite de iubire faţă de oameni” spunea medicul, profesorul și academicianul clujean Iuliu Hațieganu. S-a născut la 14 aprilie 1885 în satul Dârja din comuna Panticeu și a copilărit în comuna Cojocna. A făcut studiile primare în...

35 de ani de la instituirea Zilei de rugăciune pentru mediu

35 de ani de la instituirea Zilei de rugăciune pentru mediu

Duminică se împlinesc 35 de ani de la instituirea, la începutul Anului Bisericesc, a Zilei de rugăciune pentru mediu în Biserica Ortodoxă, la inițiativa Patriarhul Ecumenic Dimitrios I al Constantinopolului. Patriarhul Ecumenic Dimitrios I a invitat întreaga lume...