Ziua Iei: „Templu la purtător” și imagine a lumii, ne conferă o identitate culturală inimitabilă

de | iun. 24, 2024

În 21 iunie 2022, Președintele Klaus Iohannis a promulgat declararea zilei de 24 iunie drept Ziua Iei în România. Evenimentul a avut loc cu puțin timp înainte de a zecea ediției a Zilei Universale a Iei, celebrată în 24 iunie, de Sânziene, de comunitatea La blouse roumaine.

În același an, chiar de Ziua Națională a României, UNESCO aproba dosarul comun depus de România și Republica Moldova pentru includerea cămășii cu altiță în Patrimoniul Universal Imaterial.

„Aceste broderii poartă o poveste a vieții”, a spus atunci Prințesa Haifa Al-Mogrin, din Delegația Permanentă a Regatului Arabiei Saudite pe lângă UNESCO. „Este un templu la purtător. Această tradiție este continuată, pentru că e o moștenire culturală vie.”

„Costumul tradițional este un adevărat templu la purtător, o imago mundi care conține o sumă de simboluri, hierofanii, revelări ale sacrului care îi dau o poveste și ne dau în același timp nouă o identitate culturală unică, inimitabilă”, spunea profesorul și folcloristul Ioan Sorin Apan.

UNESCO descrie astfel ia, sau cămașa cu altiță:

„Arta bluzei tradiționale cu broderie pe umăr, numită altiță, este o parte esențială a costumului popular bărbătesc și femeiesc din România și Republica Moldova. Combină croiul simplu cu ornamentații bogate și colorate, cusute prin tehnici complexe.”

De Ziua Iei au loc numeroase evenimente culturale dedicate acesteia. Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și Ambasada României în Italia au inaugurat recent o expoziție la Roma, intitulată „România-Italia: Arta broderiei și a ceramicii, patrimoniul umanității”.

Muzeul bucureștean urmează în curând să inaugureze o expoziție și la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău. Aceasta se va intitula „BogatIA Sudului Românesc. Cămașa cu Altiță în Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud”.

Foto credit: Ziarul Lumina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

111 ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț

111 ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț

În data de 23 iulie se împlinesc 111 ani de la nașterea celui care avea să devină Sfântul Ioan Iacob de la Neamț (Hozevitul). A venit pe lume în satul Crăiniceni, județul Botoșani în familia unor țărani evlavioși, Maxim și Ecaterina, însă de mic a purtat crucea...

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită pe 15 iulie

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită pe 15 iulie

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită anual în data de 15 iulie. În această zi, în anul 1858, au fost tipărite celebrele mărci poștale românești „Cap de bour”. Evenimentul a avut loc la 18 ani după apariția primei mărci poștale din lume, cunoscută sub...