Ziua internațională a rromilor | Arhiepiscopia Clujului oferă o atenție aparte comunităților rrome

de | apr. 8, 2020

Ziua internaţională a rromilor este sărbătorită anual la data de 8 aprilie, cu scopul de a evidenţia cultura, limba, originea, tradiţiile, dar şi de a semnala problemele cu care aceştia se confruntă.

La Congresul mondial al rromilor din anul 1971, care a avut loc la Londra, s-a hotărât ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua Internațională a Rromilor de pretutindeni. În România, „Sărbătoarea etniei rromilor din România’”, a fost adoptată de Parlamentul României prin legea nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006.

Biserica nu a neglijat niciodată misiunea în rândul rromilor, ci a intensificat-o prin activități pastorale, social-filantropice, de ajutorare, educative, catehetice, ș.a.m.d. Totodată, este preocupată permanent de incluziunea socială şi eliminarea discriminării.

Mitropolitul Clujului despre rromi: „Sunt frații noștri creștini. Vrem să-i vedem că prosperă spiritual și material.”

Lăcaşuri de cult  și clerici pentru comunităţile de rromi

La inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului funcționează două parohii misionare pentru rromi: Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul” de la Pata Rât, înființată în anul 2015, fiind păstorită de preotul Gelu Petru Săvărășan care, până în prezent, desfășoară o activitate social-misionară bogată, în doar cinci ani ridicând două biserici pentru cele patru comunități de rromi din zonă; și Parohia misionară de la Turda, înființată în ianuarie 2019, păstorită de preotul Marin Trandafir Roz, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în prezent singurul preot de etnie rromă din Arhiepiscopie.

Proiecte sociale, asistență şi servicii religioase

Aceste comunități beneficiază de o serie de activităţi catehetice, educative și culturale, coordonate cu sprijinul Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” din cadrul eparhiei, precum și a ASCOR Cluj-Napoca.

Asociația „Sf. Moise Arapul” a fost înființată în anul 2013 la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, și desfășoară proiecte pentru sprijinul comunităților de rromi de pe tot cuprinsul eparhiei,  în special în vederea educării și a incluziunii sociale.

În anul 2019 a fost realizat proiectul Caravana „Dăruind vei dobândi”, pentru copiii rromi din Arhiepiscopie. Proiectul are în vedere organizarea (în parohii, instituții publice și private) unor scenete, concerte de colinde (interpretate de copii de etnie rromă) și alte acțiuni de strângere de fonduri pentru sprijinul acestora.

De asemenea, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului prin sectorul misionar-social, acordă săptămânal ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) comunităţilor de rromi de la Pata Rât, Turda și alte localități din eparhie, în special în această perioadă de pandemie.

De întreaga acțiune social-filantropică se ocupă consilierul misionar-social al Arhiepiscopiei Clujului, domnul Liciniu Câmpean, alături de inspectorul social Carmen Bârsan și asistentul social Adela Timar, din cadrul Sectorului Social-Filantropic și Misionar al eparhiei.

Acţiune filantropică în vedere prevenirii abandonului şcolar în rândul copiilor de etnie rromă

Comunitatea ortodoxă rromă de la Pata Rât are o biserică de lemn cu hramul „Sfântul Moise Arapul”, construită în anul 2014 pentru cele aproximativ 40 de familii din zonă. Aici se desfășoară o intensă activitate social-misionară. În luna martie a anului 2019 a fost sfințită și a doua biserică din zona, ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care deservește comunitatea de rromi din zona Dalas, formată din aproximativ 300 de copii și peste 100 de familii. În ambele biserici de la Pata Rât, în fiecare duminică după-amiaza se organizează programe pentru copii, activități educative, recreative și religioase, coordonate de preotul misionar Gelu Petru Săvărășan.

În cadrul comunității se desfășoară și programul medical „Vreau să aflu”, la care participă copii și adolescenți. În fiecare sâmbătă, aceștia află informații cu privire la sănătatea lor, probleme de igienă, viață intimă, avort și alte provocări cu care se confruntă tinerii de azi.

Luni, 2 septembrie 2019, înainte cu o săptămână de începerea noului an școlar, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității de rromi din această comunitate. Cu acest prilej, ierarhul a dăruit copiilor de etnie rromă 275 de ghiozdane cu rechizite, dulciuri și cărți de rugăciune. De asemenea, Părintele Mitropolit Andrei s-a rugat împreună cu cei prezenți și a rostit un cuvânt de învățătură, urându-le succes în noul an școlar.

„De dorit ar fi ca toți copilașii să aibă minimul necesar pentru a începe școala, în acest context Arhiepiscopia noastră, Filantropia Ortodoxă, am încercat ca și aici, în cartierul acesta special, Pata Rât, unde trăiesc mulți copilași de etnie rromă, să le aducem ghiozdane și stricul necesar pentru începutul școlii. Cred că ar trebui să facem mult mai mult pentru acești oameni săraci, pentru că mereu ne plângem de faptul că îmbătrânește populația țării noastre, că ne împuținăm. Atunci când ei din punct de vedere numeric sunt destul de mulți, ar trebui să avem grijă de ei, de educația lor, pentru că toate sufletele sunt așa de prețioase înaintea lui Dumnezeu, fie că sunt de etnie majoritară românească, fie de etnie rromă sau de o altă etnie.”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Ziua internațională a rromilor | Arhiepiscopia Clujului oferă o atenție aparte comunităților rrome

„Ne bucurăm că Biserica noastră se îngrijește și de partea socială. Mai este enorm de mult de făcut, dar și acest ghiozdan cu rechizite poate fi un motiv de încurajare, poate fi o bucurie pentru copii, nădăjduind că le va fi de folos și Dumnezeu va binecuvânta această legătură bimilenară între Biserică și Școală.”, a mărturisit preotul misionar Gelu Petru Săvărășan.

Acțiunea de împărțire a ghiozdanelor a avut loc în cele două biserici din zona Pata Rât. Darurile oferite au fost achiziționate de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Asociația „Filantropia Ortodoxă” Cluj, în parteneriat cu Organizația Internațională de Caritate Creștin Ortodoxă. Valoarea fiecărui ghiozdan cu rechizite a fost de aproximativ 100 lei, valoarea darurilor oferite ridicându-se la suma de 27.000 lei.

Campania „Camionul de Crăciun”

Campania umanitară „Camionul de Crăciun” a ajuns pentru prima dată în Arhiepiscopia Clujului, în anul 2011, prin directa implicare a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, și este o lecţie despre implicare, solidaritate şi bucuria de a dărui.

Duminică, 29 decembrie 2019, pentru al nouălea an consecutiv, au primit cadouri aproximativ 1000 de copii din Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul” de la Pata Rât, Cluj-Napoca. De asemenea, sâmbătă, 28 decembrie, pentru prima data, Camionul a ajuns și la cei 400 de copii de etnie rromă din Parohia Ortodoxă misionară Turda. Acestora le-au fost împărțite 1400 de pachete, constând în produse de igienă, dulciuri, alimente, jucării și rechizite. Toate acestea au ca scop principal ajutorarea aproapelui aflat în nevoie și prevenirea abandonului școlar în rândul copiilor de etnie rromă.

Cadourile au venit din partea organizației germane „Die Johanniter” care, în colaborare cu Asociația Tășuleasa Social din județul Bistrița-Năsăud, derulează, încă din anul 2001, Campania „Camionul de Crăciun”. Prin aceast proiect, din partea unor familii din Germania sunt aduse cadouri pentru copiii cu situație defavorizată din Romania.

Misiunea în societate | Activitatea social-filantropică a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului

Arhiepiscopia Clujului are în prezent 53 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. De toată această lucrarea filantropică au beneficiat anul trecut peste 16.000 de persoane, printre care și un număr însemnat de persoane de etnie rromă. Astfel, au fost cheltuiți 15.856.678 milioane de lei în scop filantropic, la nivelul Eparhiei Clujului.

Ultimele două proiecte sociale au fost inaugurate în luna iulie 2019, fiind vorba despre Cantina socială „Sfântul Ioan cel Milostiv” și Casa de oaspeți „Sfântul Ilie” din cadrul Parohiei Ortodoxe „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, situată pe strada Bisericii Ortodoxe, nr. 10, coordonate de preotul paroh Cristian Baciu, consilierul administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei. Al 53-lea proiect social, Centrul Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca, este în fază de construcție.

Printre cele 53 de proiecte se numără: 11 proiecte cu profil socio-medical (centru de îngrijiri paliative, policlinică fără plată, 2 centre de recuperare psihoneuromotorie, 4 servicii de îngrijiri socio-medicale la domiciliu, 1 cabinet medical, 1 serviciu de ambulanţă, 1 serviciu transport dializă), 2 servicii care oferă hrană la domiciliu, 3 centre de informare şi consiliere, o brutărie cu profil social, o școală pentru recuperarea copiilor din abandon, 4 centre socio-educţionale, o farmacie, 2 centre de plasament, o tabără socială, 8 servicii sociale de asistență comunitară, 4 cantine sociale, 6 centre rezidenţiale pentru vârstnici, 2 centre comunitare de tineret, 3 centre de zi (pentru copii şi adulţi), o grădiniţă socială și 2 școli postliceale sanitare.

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

Citește și

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...