Ziua Limbii Române a fost marcată la Cluj-Napoca, vineri, 30 august 2024, printr-un eveniment cultural-artistic, găzduit la Centrul de Cultură Urbană „Casino” din Parcul Central. Printre cei prezenți la manifestare s-au numărat Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, oficialități locale, istorici, oameni de cultură și artiști.
Cu acest prilej, în cadrul evenimentului cultural, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a subliniat importanța limbii ca expresie a identității și istoriei noastre, dar și necesitatea unei viziuni poetice asupra realității. „Este un moment de bucurie. Este un moment în care ne uităm într-o retrospectivă fericită la tot ceea ce a însemnat evoluția limbii noastre, care ne exprimă, de fapt, ca popor și ca istorie,” a transmis Preasfințitul Părinte Benedict. Acesta a subliniat că, în timp ce ne bucurăm de realizările limbii române, trebuie să avem și un exercițiu de luciditate, fiind conștienți de realitatea actuală și de responsabilitatea pe care o avem în continuarea evoluției acesteia.
Ierarhul clujean a făcut un apel la o „perspectivă poetică” asupra vieții și a lumii, considerând că poezia nu este doar un mod de exprimare, ci și o modalitate profundă de a înțelege realitatea. „Avem nevoie de o viziune asupra lumii pe care poate doar poezia o poate exprima cât se poate de adevărat, cât se poate de profund. Viața e viață, dar e și multă nălucire,” a afirmat PS Benedict. În concluzie, Ierarhul a îndemnat la o apropiere de viață dintr-o perspectivă mai poetică, subliniind că acest mod de a vedea realitatea este esențial pentru a înțelege mai bine lumea și pentru a ne exprima identitatea și istoria prin limbă.
De asemenea, scurte alocuțiuni au rostit primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, criticul literar Irina Petraș, traducătoarea Rodica Baconsky și poeta Oana Boc. În continuare, sub genericul „Poete ale Clujului”, au susținut micro-recitaluri lirice Mariana Bojan, Lena Chilari, Sandra Cibicenco, Letiția Ilea, Iulia Nia și Andreea Iulia Scridon.
Manifestarea a fost organizată de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj.
Ziua Limbii Române este sărbătorită anual la data de 31 august, fiind instituită prin Legea 53/2013. Această zi este marcată în toată țara prin diferite manifestări organizate de autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României.