Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită pe 15 iulie

de | iul. 15, 2024

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită anual în data de 15 iulie.

În această zi, în anul 1858, au fost tipărite celebrele mărci poștale românești „Cap de bour”. Evenimentul a avut loc la 18 ani după apariția primei mărci poștale din lume, cunoscută sub denumirea de „Black Penny”, în Marea Britanie.

Marca poștală a avut un impact puternic în România, iar în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a apărut un nou obicei: colecționarea mărcilor poștale. Colecționarii și comercianții de tutun vindeau mărci poștale precum „Capul de Bour”, „Principatele Unite” sau „Cuza”.

Curând, au fost înființate diverse societăți și cluburi filatelice, a căror activitate a devenit mai intensă la începutul secolului al XX-lea, răspunzând nevoii de comunicare și schimburi între colecționari.

Prima emisiune tipărită în Moldova, în 1858, reproducea semnul heraldic de pe stema statului.

Mărcile poștale sunt un mijloc de celebrare și promovare a patrimoniului național, servind totodată ca ambasadori ai istoriei, culturii și civilizației.

Romfilatelia

Romfilatelia, instituția responsabilă cu emiterea timbrelor și efectelor poștale românești, a lansat emisiuni filatelice dedicate personalităților românești și evenimentelor care au marcat istoria, cultura și spiritualitatea țării noastre.

De-a lungul timpului, Romfilatelia a emis numeroase emisiuni filatelice cu tematică religioasă. Pe timbrele românești au fost prezentate biserici emblematice pentru Ortodoxia românească, sfinți care au avut un rol important în cultura și spiritualitatea poporului român, precum și evenimente semnificative pentru creștinii ortodocși.

Cu ocazia împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, Romfilatelia a lansat un plic jubiliar cu timbru care reproduce icoana Ocrotitorului Bucureștilor de la Catedrala Patriarhală.

Plicul a fost dat în folosință sâmbătă, 13 iulie, ziua în care s-au împlinit cei 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită pe 15 iulie
Foto credit: Romfilatelia

Foto credit: Romfilatelia

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Episcopul Vasile Flueraș (30 decembrie 1948 – 8 octombrie 2021)

Episcopul Vasile Flueraș (30 decembrie 1948 – 8 octombrie 2021)

Preasfinţitul Părinte Vasile s-a născut în data de 30 decembrie 1948, în oraşul Cluj-Napoca, din părinţii Constantin şi Rozalia Flueraş, muncitori, familie ce îşi avea obârșia în Mănăştur. A urmat şcoala generală în Mănăştur (1955-1962), Şcoala profesională „16...

114 ani de la nașterea Sfântului Arsenie de la Prislop

114 ani de la nașterea Sfântului Arsenie de la Prislop

Sfântul Arsenie de la Prislop, recent canonizat de Biserica Ortodoxă Română, s-a născut în urmă cu 114 ani, în data de 29 septembrie 1910. A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram Iancu” din Brad (1922-1929), la Academia Teologică din Sibiu (1929-1933), la Academia...

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

Ziua Mondială a Farmacistului este sărbătorită anual în data de 25 septembrie şi a fost inițiată în anul 2000 de Federaţia Internaţională a Farmaciștilor, având ca obiectiv principal conștientizarea utilizării adecvate a medicamentelor, măsurilor preventive împotriva...

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

Ziua mondială a farmacistului este sărbătorită anual în data de 25 septembrie. Aniversarea a fost inițiată în anul 2000 de Federația internațională a Farmaciștilor și are ca obiectiv ridicarea gradului de conștientizare asupra utilizării neadecvate a medicamentelor,...