Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

de | apr. 15, 2024

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie. Aceasta a fost instituită în 2012 la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a 17-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic.

Data de celebrare a fost aleasă în memoria lui Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, arhitect, inventator şi umanist italian, născut în data de 15 aprilie 1452.

Arta se prezintă în multe forme care sunt înțelese în mod deplin în special de persoanele cu o sensibilitate aparte. În Grecia antică au fost stabilite 6 forme ale artei: arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura şi dansul. Acestora li s-a adăugat în 1911 cinematografia, considerată cea de a șaptea artă.

Astăzi nu sunt celebrate doar artele, ci și artiștii care contribuie la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

Asociația Internațională de Artă, inițiatoarea proiectului Zilei Mondiale a Artei, a fost formată în anul 1952, la inițiativa a 23 de guverne și 48 de asociații din 19 țări. În 1954 a avut loc prima Adunare Generală la Veneția, în care s-au stabilit obiectivele și structura organizației. Uniunea artiștilor Plastici din România este membră a Asociației Internaționale de Artă.

În timpul pandemiei de coronavirus, Ziua Mondială a Artei a fost serbată în mediul online. Odată cu ridicarea restricțiilor, oamenii au avut posibilitatea de a vizita galeriile de artă, muzeele, de a viziona piese de teatru și filme în cinematografe.

Foto credit: Freepik

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a pr. Ioan Iovan

Se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a pr. Ioan Iovan

În data de 17 mai se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Arhimandrit Ioan Iovan, duhovnicul Mănăstirii Recea din județul Mureș și mărturisitor al Ortodoxiei în închisorile comuniste. S-a născut în familia preotului Gavril și al preotesei Maria Iovan...

101 ani de la inaugurarea Mormântului Eroului Necunoscut

101 ani de la inaugurarea Mormântului Eroului Necunoscut

Vineri se împlinesc 101 ani de când România a inaugurat un monument omagial simbolic, Mormântul Eroului Necunoscut. Acesta reprezintă recunoștința poporului român față de cei care și-au dat viața pentru apărarea țării în Primul Război Mondial, făcând posibilă crearea...

17 mai: Ziua internațională a telefonului copilului

17 mai: Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului (International Child Helpline Day) este serbată anual în data de 17 mai. Stabilită în anul 2003 de alianța internațională Child Helpline Interhational (CHI), ziua sărbătorește activitatea liniilor telefonice care oferă...

16 mai: Ziua internațională a conviețuirii pașnice

16 mai: Ziua internațională a conviețuirii pașnice

În data de 16 mai celebrăm Ziua internațională a conviețuirii pașnice. Ziua a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite în 2017, prin adoptarea rezoluției 73/160. „Ziua își propune să susțină dorința de a trăi și de a acționa împreună, uniți în diferențe și...